Lukk

Rekordmange flått-smitte i Norge

(AGDER PRESS): FHI slår fast at aldri har så mange blitt smittet av sykdommen Lyme borreliose som følge av flått.

a close up of a bug on a human's skin

Foto; Erik Karits

Det er så langt meldt inn 175 tilfeller om sykdommen Lyme borreliose for perioden januar til juni, ifølge NRK.

Det er 16 tilfeller flere enn i samme periode i fjor, men det er uklart hva som er årsaken til den høye antallet på smitte.

– Akkurat i år kan det være litt på grunn av værforholdene. Hvis det er fuktig og ikke så høy temperatur, så liker flåtten seg bedre enn om det er en knallsommer og tørt, sier  lege og rådgiver ved Flåttsenteret ved Sørlandets sykehus i Arendal, Harald Reiso til statskanalen.

Lyme borreliose er et sykdomskompleks med ulike manifestasjoner med bl.a. hudforandringer, leddplager og nevrologiske manifestasjoner. Sykdommen overføres med flått, skriver FHI.

Tidligere i år startet FHI et prosjekt for å analysere antall tilfeller av Lyme borreliose i Norge. Analysen baserer seg på MSIS-statistikken.

En undersøkelse som ble offentliggjort i starten av juli viser at 26 prosent av innbyggerne i Agder er redde for flått.

– TBE, eller skogflåttencefalitt, er en virussykdom. Det er gjerne den du har hørt at det finnes vaksine mot. De aller fleste smittetilfellene de siste årene har vært langs kysten i Sør-Norge, fra Flekkefjord i Agder helt til Hurum i Akershus. Og fra Vestby mot svenskegrensen, sa rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven tidligere.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top