Lukk

Flere er redde for flått i Agder

(AGDER PRESS): En ny undersøkelse viser at 26 prosent av innbyggerne i Agder er redde for flått.

a red and black bug on a green leaf

Foto: Erik Karits

– TBE, eller skogflåttencefalitt, er en virussykdom. Det er gjerne den du har hørt at det finnes vaksine mot. De aller fleste smittetilfellene de siste årene har vært langs kysten i Sør-Norge, fra Flekkefjord i Agder helt til Hurum i Akershus. Og fra Vestby mot svenskegrensen, sier Frende-legen. 

Vestfold topper statistikken med 28 prosent, mens på tredje plass ligger Agder med 26 prosent.

De siste årene har det blitt rapportert om skogflåttencefalitt langt kysten av Agder, Vestfold, Telemark, Buskerud, Akershus og Østfold. FHI har også publisert en håndbok for helsepersonell for hvordan man kan behandle flåttbitt og eventuelle sykdommer som følge av flått.

Siden 2015 det blitt registrert en økt forekomst av virussykdommen TBE. Bare i 2022 ble det registrert 84 TBE-tilfeller, viser tall fra nettstedet Flåttvett.

– Det er tydelig at de som bor i de største smitteområdene er mest stresset. Der er folk som er mye ute i skog og mark rådet til å vaksinere seg mot TBE. Det forstår jeg. Det er relativt få som blir smittet, men smitte kan gi hjernebetennelse og infeksjon i sentralnervesystemet. Det smitter med en gang du blir bitt, og det finnes ikke behandling, sier Helge Skjerven. 

– Vaksiner deg hvis du bor i smitteområdene 

Legen sier at hvis du først blir bitt, bør du følge med på om du får feber eller andre tegn til hjernebetennelse, som hodepine, lysskyhet og konsentrasjonsvansker. 

– Jeg vil råde folk som bor i områdene med TBE og som er ute i skog og mark om å vaksinere seg. Utover det må ikke panikken ta overhånd. Som oftest er ikke flåtten farlig, selv om antallet tilfeller av TBE har økt i Norge de siste årene, sier Helge Skjerven. 

I 2020 ble det oppdaget 41 tilfeller av TBE-smitte. I 2021 ble 71 syke. Og i 2022 økte antallet til 84, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). 

Denne kan du ikke vaksinere deg mot 

Den andre sykdommen som er mulig å få fra flåtten er bakteriesykdommen borreliose. Den smitter først når flåtten har sittet på huden en stund. Denne er det ingen vaksine mot. 

– Borrelia gjør at du får utslett i huden, mellom 3 og 30 dager etter at du har blitt bitt. Utslettet er oftest rødt og sprer seg som en ring rundt bittet. Hvis du ikke får det behandlet med antibiotika kan det gi sykdom i ledd, nervesystem og hjerte, sier Helge Skjerven i Frende Forsikring.

Han understreker at rødhet og kløe der flåtten satt i seg selv ikke er et tegn på borreliose. I 2020 ble det oppdaget 510 tilfeller av borreliose i Norge. I 2021 ble 536 syke, ifølge tall fra FHI. 

Slik unngår du flåttbitt 

  • Ikke gå i høyt gress, lyng eller kratt. Det er tryggere på stien. 
  • Bruk bukser og vær godt tildekket rundt anklene. 
  • Vurder å bruke støvler i områder med mye flått. 
  • Insektmiddel til klær som inneholder DEET eller lcaridin kan redusere risikoen for at du blir bitt. 
  • Bruk lyse klær, da er det lettere å se flåtten hvis den setter seg på deg. 
  • Sjekk støvler og bukser for flått. 
  • Bytt tøy når du har vært i områder med mye flått. 
  • Vask klær på 60 grader. Flåtten kan overleve en runde i vaskemaskinen med lav temperatur. 
  • Har du hund og katt? Sjekk dyrene etter turen. Flått som ennå ikke har sugd seg fast kan forflytte seg fra dyret over til sengetøy og møbler, og derfra over til mennesker.  
    Kilde: Frende Forsikring 

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top