Natt til søndag hadde Daniel DeNiazi møte med fem andre redaktører om en fremtidig beredskapsplan.
Møtet kommer i kjølvannet av at ukrainske styrker hadde bombet et bombefly på den militære flybasen, Olenja ved Olenegorsk, ikke langt unna grensen til Finland, melder det ukrainske nyhetsbyrået Ukrinform.
Ifølge nyhetsbyrået var det flytypen Tu-22M3 truffet på flybasen.
Møtet skal ha vart opp til fire timer, hvor flere punkter ble tatt opp som et forslag i den kommende beredskapsplanen.
– Det er viktig at alt av nødvendig informasjon fra alle kommuner og instanser blir klargjort på alle språk for innbyggerne i Agder fylkeskommune. Dette er noe vi må ha klart. I tillegg må vi ha folk som kan servere viktig informasjon basert på deres språklige ferdigheter, sier DeNiazi.
Per nå har ikke Agder Info nok folk til å ta seg av de ulike språkene, som blant annet russisk, arabisk og andre språk som er nødvendige for de som bor i fylket.
– Det er viktig at vi har folk på plass som har kunnskap innen språk og de ulike erfaringene for å kunne videreformidle viktig informasjon fra instanser, både kommunalt, regionalt og nasjonalt.
Han sier at det jobbes med å utarbeide en beredskapsplan dersom det skulle oppstå krig i Norge.
– Det er ingen som ønsker krig i Norge, men når man ser hvordan verden har utviklet seg gjennom årene må vi ha alle mulighetene åpne. Vi må ha en beredskapsplan klart slik at vi har folk som kan servere viktige informasjon. Informasjonen må også være lett forståelig og lett tilgjengelig, poengterer DeNiazi, og legger til:
– Det er sjelden at et nyhetsbyrå eller en informasjonstjeneste går i beredskap, men vi må være forberedt. Vi vet aldri når ondskapen banker på dørene våres.
I ett av punktene som er tatt med i den nye beredskapsplanen som er utarbeidet, er blant annet at det må samarbeides tett med de offentlige instansene slik at informasjonen kommer raskt ut. Det er også diskutert om ulike formidlings metoder dersom internettet ikke skulle fungere.
– Det er mye som er satt inn i planen, men vi ønsker å komme i kontakt med kommunene og eventuelt nasjonale myndigheter for at vi skal levere riktig og viktig informasjon smertefritt til innbyggerne i Agder. Så lenge vi ikke har myndighet kan vi heller ikke presse myndighetene til å spille på lag med oss, men vi når ut til innbyggerne – og det tror jeg er det viktigste grunnlaget for at vi skal kunne verne våre rettigheter, og eventuelt det demokratiet vi først og fremst vi er stolte av.
DeNiazi mener at det er lite informasjon om tilfluktsrom, selv om Sivilforsvaret har mye god informasjon om dette.
– Spør du mannen i gata er det få som vet hvor det er tilfluktsrom. Jeg vet heller ikke hvor det er tilfluktsrom i min egen kommune eller fra Sveio, der jeg er fra. Dette er en viktig informasjon jeg mener bør være klargjort i planen slik at det ikke stilles spørsmål på et senere tidspunkt. Jeg mener vi kan bidra med å få riktig informasjon ut om lokale og nasjonale myndigheter er med på laget.