Den 2. september ble det såkalte maksimalkvotetillegget for fartøy med hjemmelslengde mellom 11 og 28 meter stoppet. Det betyr at de fartøy som har fisket opp sine garanterte kvoter, nå kan fiske gjenværende kvoter med en innblanding av inntil 30 prosent hyse.
– Fiskerinæringen står i en krevende situasjon på grunn av kvotenedgang. Hensynet til fortsatt aktivitet for fiskerne, og hensynet til fiskeindustrien i særlig berørte områder, gjør at vi nå vurderer å øke bifangstprosenten fra 30 til 40 prosent innblanding av hyse, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
Ingen endringer for den minste flåten
Endringen fra 2. september påvirket ikke fartøy under 11 meter i lukket gruppe. De har en garantert kvote på ca. 4 tonn, og kan fortsatt fiske hyse opp til maksimalkvoten på ca. 200 tonn. I åpen gruppe er det fortsatt fritt fiske etter hyse.
Fiskeridirektoratet vil gjennomføre en rask høring med organisasjonene for å sikre legitimitet i hele næringen.
Fiskeridirektoratet er også bedt om å gjennomføre en rask høring av om det bør gjøres en endring i ferskfiskordningen, som går ut på om kvotetillegget bør økes fra 20 prosent til 30 prosent. I tillegg skal det også vurderes av fiskeridirektoratet om bifangstprosenten for hyse bør avregnes på ukesbasis og ikke per fangst og eller landing slik det er i dag.
– Vi jobber kontinuerlig med innspillene vi har mottatt, og jeg som fiskeri- og havminister er opptatt av å ha god dialog med aktører i næringen når det gjelder kvotesituasjonen. Det er viktig å si at vi høster av et overskudd, og vi må sikre at reguleringen fortsatt bidrar til aktivitet og samtidig bidrar til et bærekraftig fiske, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.