Lukk

Varsler laber EU-bris på Løvebakken

(AGDER PRESS): Et flertall av kandidatene til høstens stortingsvalg er motstandere av norsk medlemskap i EU, viser en undersøkelse som Perduco har gjennomført blant nesten 450 kandidater.

Undersøkelsen, som er gjennomført fra 17. april til 7. mai, viser at 48 prosent av kandidatene til høstens stortingsvalg er mot norsk medlemskap i EU. 42 prosent er for, 9 prosent har ikke bestemt seg og 1 prosent vil ikke svare. 437 kandidater har deltatt i undersøkelsen.

– Den typiske EU-tilhengeren blant stortingskandidatene er en middelaldrende mannlig heltidspolitiker fra Oslo eller Akershus fra et av opposisjonspartiene. Den typiske EU-motstanderen er en ung kvinne fra Nord-Norge ansatt i offentlig sektor og tilhørende et av regjeringspartiene, sier seniorrådgiver Einar Ravndal i analysebyrået Perduco.

Tre partier med ja-flertall…

Størst andel EU-tilhengere finner man i Høyre, hvor 95 prosent (52 av 55 spurte) er for norsk EU-medlemskap. Også i Ap er det et solid flertall for EU-medlemskap, med 52 prosent for og drøyt 36 prosent mot blant 129 spurte. Blant 35 spurte Venstre-kandidater er det et knapt flertall for norsk EU-medlemskap, med 46 prosent for og 43 prosent mot.

– Venstre hadde sitt landsmøte i perioden som undersøkelsen er gjennomført. Her fikk partiets EU-standpunkt mye oppmerksomhet, og i likhet med landsmøtet ser vi at partiet er mer delt enn de andre partiene, sier Ravndal.

… Og fire partier med nei-flertall

Resten av partiene har flertall av EU-motstandere blant sine kandidater. Ikke uventet er EU-motstanden størst i Senterpartiet, hvor ingen av de 32 spurte er for. Også innenfor SV er EU-motstanden massiv, med 92 prosent motstandere og 5 prosent tilhengere blant 39 spurte. Blant 37 spurte kandidater for Kristelig folkeparti er 78 prosent motstandere og 14 prosent tilhengere av EU-medlemskap. Knappest nei-flertall er det i Fremskrittspartiet, med 44 prosent mot og 39 prosent for norsk EU-medlemskap blant 110 spurte.

Middelaldrende mannlige heltidspolitikere mest positive

Andre funn i undersøkelsen:

  • Flest usikre kandidater og kandidater som ikke vil oppgi sitt EU-standpunkt, finner vi i Fremskrittspartiet (17 prosent), Arbeiderpartiet og Venstre (begge 12 prosent).
  • 45 prosent av mennene er for EU-medlemskap, 46 prosent er mot. Blant kvinnene er tallene henholdsvis 39 prosent og 51 prosent.
  • Blant kandidater under 35 år er 39 prosent for EU-medlemskap, 54 prosent mot. Blant 35-49 år gamle kandidater er 45 prosent for EU-medlemskap, 44 prosent mot. Blant kandidater på 50 år og eldre er 42 prosent for EU-medlemskap og 47 prosent mot.
  • Blant kandidater som jobber i privat sektor, er 47 prosent for EU-medlemskap, 43 prosent mot. Blant kandidater som jobber i offentlig sektor, er tallene henholdsvis 35 prosent og 55 prosent. Blant kandidater som jobber i frivillig sektor (51 respondenter), er tallene henholdsvis 27 prosent og 63 prosent. Blant heltidspolitikere er det imidlertid flertall, med 50 prosent for og 40 prosent mot EU-medlemskap.
  • 59 prosent av kandidater fra Oslo og Akershus er for EU-medlemskap, 33 prosent er mot. På det øvrige Østlandet er tallene henholdsvis 39 prosent og 48 prosent. I Agder er tallene henholdsvis 36 prosent og 52 prosent. På Vestlandet er tallene henholdsvis 46 prosent for og 44 prosent mot. I Trøndelag er 43 prosent av kandidatene for EU-medlemskap, 50 prosent mot. Størst EU-motstand er det blant kandidater fra Nord-Norge, med 26 prosent for og 68 prosent mot.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top