Lukk

Ukrainere i Norge opplever usikkerhet rundt framtiden

(AGDER PRESS): Fordrevne fra Ukraina er godt fornøyde med mottakelsen og det offentlige tilbudet de har fått i Norge. Samtidig opplever de stor usikkerhet rundt framtida.

Det nasjonale flagget til Ukraina

Foto: Andrii Smuryhin

De ukrainske flyktningene har blitt godt ivaretatt både på flyktningmottak og når de ble bosatt i en av landets kommuner. Mange har følt seg velkomne i sitt nye lokalmiljø, og er fornøyde med hvordan barna har blitt tatt imot i barnehage og skole.

Det viser en fersk rapport fra By- og regionsforskningsinstituttet NIBR, laget på oppdrag fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Her har 1600 ukrainske flyktninger svart på spørsmål om hvordan det har vært å komme til Norge.

Stadig flere ut i jobb

Flyktningene mener at norskopplæringen de har fått i offentlig regi har høy kvalitet, men skulle ønske det var mer av den. Mange sier at språket er nøkkelen til arbeidslivet, og syv av ti fortsetter derfor å lære seg norsk i privat regi.

Les også:  Flere døde etter skoleskyting i Örebro

– Vi ser at stadig flere ukrainere kommer ut i arbeid, tar aktivt del i sine nabolag og er opptatt av å lære seg norsk. Her gjør mange kommuner en god jobb med å tilrettelegge for flyktningene, slik at de raskt kan bidra i samfunnet, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Fungerende direktør Halwan Ibrahim i IMDi vil også berømme kommunene for arbeidet som er gjort.

– De har tatt imot nesten 90 000 ukrainske flyktninger de tre siste årene. Den innsatsen og kompetansen vil fortsatt være viktig framover, sier Ibrahim.

Les også:  Asteroide kan treffe jorden 2032

Færre vil tilbake til Ukraina

Svært få av ukrainerne som har svart på undersøkelsen tror på noen snarlig fred i hjemlandet. Flere forventer at krigen vil vare i minst tre år til.

Samtidig vil flere bli her i landet på permanent basis. Nesten halvparten ønsker ikke å returnere til Ukraina så snart krigen er over – en klar økning fra 19 prosent i 2022.

Det forteller den ferske NIBR-rapporten, som er den tredje i sitt slag siden 2022.

– Det er nyttig å følge utviklingen og få stadig oppdatert kunnskap om flyktningene. Denne informasjonen er viktig for forvaltningen, kommunene, politikere og andre som jobber med tiltak for å styrke integreringen, sier Ibrahim.

Les også:  Norge reagerer på negativ utvikling i Georgia

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top