Lukk

Tusenvis får med skadedyr hjem fra ferie

(AGDER PRESS): Hvis skadedyrene først er i hus, kan det være et mareritt å få dem vekk. - Det kan koste titusenvis av kroner og ta lang tid å bli kvitt dem.

Ekle skjeggkre

Skjeggkre er ikke noe du vil ha med deg hjem fra ferien. Foto: Norsk Hussopp Forsikring.

– Dessverre er det også ofte vår egen feil fordi vi har dårlige sjekkerutiner, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren, i en pressemelding

1 av 2 dropper å sjekke hotellet 
I en sommerfersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring sier halvparten av 1001 spurte at de ikke sjekker om det er småkryp som veggedyr eller skjeggkre der de overnatter på ferie. 

– Antallet er helt likt som da vi spurte nordmenn om det samme i fjor sommer. Den halvparten som dropper å sjekke er fort de som kommer hjem med problemer i kofferten, sier Øren. 

Høye skadetall og stor reiseaktivitet 
Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) ble det oppdaget snaut 2500 saker med veggedyr i Norge i 2023. Det er en økning fra året før og tredje året på rad med stigning. 

Statistikken fra FHI viser at de fleste sakene blir oppdaget i perioden fra august til oktober. Det stemmer overens med tall fra Norsk Hussopp Forsikring som samarbeider med de fleste forsikringsselskapene i Norge. 

Skjeggkre var det nærmere 6500 saker med i fjor, i Norge. Det er en liten nedgang fra året før. Oktober til desember er perioden der flest oppdager at de har fått med seg skadedyrene hjem, men her er det mindre sesongvariasjoner enn for veggedyrene. 

Les også:  750.000 kroner i underskudd etter turneringer

– Det gir mening, for til høstmånedene har de fått noen måneder til å formere seg. De er ikke så lette å oppdage når du kommer hjem og pakker ut og det er sommerlyst ute. Så da får de tid til å flytte inn før du ser dem til høsten når de er blitt mange, sier Øystein Øren. 

Fra fin ferie til kravlende kaos 
Under pandemien sank skadetallene betydelig, men de siste årene har trenden snudd.  

– Det viser hva som er kilden til skadene, og det er reiser. Vi tar med oss disse små blindpassasjerene i bagasjen på vei hjem fra fine ferier, sier Øystein Øren.  

Det beste du kan gjøre for å unngå problemene er å ha kontroll på hva du gjør med kofferten din når du er ute og reiser.  

– Ikke legg bagasjen eller klærne oppå eller under hotellsenga di. Du bør også ha kofferten mest mulig lukket og gjerne på en hylle når du er på ferie, sier biolog i Norsk Hussopp Forsikring, Ragna Byrkjeland. 

Slik sjekker du feriestedet ditt 
– Sjekk gjerne rundt senga og madrassen der du bor. Se etter mørke ekskrementflekker, det er et typisk tegn på veggedyr. Lommelykten på mobilen funker fint som hjelpemiddel, sier hun.  

Les også:  Dødelig kattepest i Arendal

Skjeggkre blir gjerne oppdaget når du slår på lyset om natta. Da piler de av sted. De kan typisk også søke ly under ting på gulvet, så du oppdager dem når du løfter dette bort.  

– Poenget er at de ikke ligger på gulvet og hilser på deg. Du må lete litt etter dem, men skadedyrene setter tydelige spor. Hvis du finner noe, må du gi beskjed til hotellet eller eieren av stedet du leier med en gang. Er du på hotell bør du få bytte rom, hvis det er mulig, sier Øystein Øren.  

Når du kommer hjem 
Hvis du mistenker at du kan ha med deg noe hjem fra ferie bør du ikke bare lukke øynene og pakke ut. Noen grep bør gjøres.  

– Ikke pakk ut på senga eller stuegulvet. Ta det i badekaret, hvis du har det. Få alle klærne i vaskemaskinen og kjør dem helst på 60 grader. Hvis du har klær som ikke tåler det kan du legge dem i fryseren i tre døgn, sier Øystein Øren. 

Les også:  Foreslår å utvide to naturreservater i Agder

Norsk Hussopp Forsikring ber deg også sjekke PCen og laderen, hvis de har vært med reise. 

– Mange har PCen i senga. Veggedyrene elsker varme og søker seg gjerne oppi tastaturet, inni ladeinnganger eller slikt. Derfor må disse også sjekkes hvis du tror du har fått med deg noe hjem, sier biolog Byrkjeland. 

Slik bekjempes småkrypene 
Det kan være vanskelig å vite hvor du skal begynne hvis du skal bekjempe småkrypene alene. Det kan også bli dyrt. En god reise- eller innboforsikring kan hjelpe deg med problemene.   

– Vi bekjemper i dag skjeggkre effektivt med behandling med åte, når de først er kommet inn i boligen. Forskning viser at åten kan bidra til å redusere bestanden med inntil 90-95 % bare etter 12 uker, sier Ragna Byrkjeland i Norsk Hussopp Forsikring. 

Veggedyr er vanskeligere å bli kvitt og det er dyrt å få hjelp av profesjonelle. 

– I snitt koster det mellom 30 000 og 50 000 kroner å bekjempe veggedyr. Jo lenge du venter med behandlingen, jo større blir problemet, sier Byrkjeland.  

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top