Lukk

To sjømatklynger blant den norske eliten av næringsklynger

(AGDER PRESS): Vestlandsklyngen Seafood Innovation Cluster har blitt NCE-klynge og hedres for miljømessige, sosialt ansvarlige og økonomiske løsninger i sjømatindustrien. Nordlandsklyngen Innovasjon Torskefisk har blitt tatt opp som Arena-klynge for sitt fokus på sesongforlengelse, kvalitet og marked.

logo Agder Press nyheter verden

Næringsminister Monica Mæland og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte i dag syv nye norske næringsklynger som nå inngår i det nasjonale klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters. De nye klyngene omfatter både nye næringer og næringer som arbeider med omstilling i retning av mer bærekraftig utvikling. I dette inngår forskning og innovasjon som viktige verktøy for å løse utfordringer og bygge langsiktig kompetanse.

–  NCE Seafood Innovation Cluster representerer med sin sterke forankring hos næringsaktørene og ledende forskningsmiljøer et stort potensial for bærekraftig utvikling av norsk sjømatnæring, sier Øyvind Fylling-Jensen, adm. dir Nofima.

–  Arenastatusen gjør det mulig for torskeklyngen å handle målrettet og langsiktig, sier Keven Vottestad, prosjektleder Innovasjon Torskefisk.

Godt samarbeid om bærekraftige løsninger
– Så flott at Seafood Innovation Cluster på Vestlandet er blant de utvalgte NCE-klyngene. Det er viktig omdømmemessig at alle jobber sammen med fokus på bærekraft for å løse utfordringene bransjen står ovenfor, sier Inger Solberg, direktør Divisjon Bærekraft i Innovasjon Norge. – Det er også kjempegøy og veldig fortjent å høre at Innovasjon Torskefisk i Nord-Norge har blitt opptatt som Arena-klynge. De arbeider hardt med sterk kvalitetsfokus, fortsetter Solberg.

Les også:  Vil ha ferjerute mellom Nederland og Lyngdal

Styrker global markedsposisjon
Seafood Innovation Cluster består av bedrifter på Vestlandet. Flere av de største selskapene innenfor sjømatsektoren og toneangivende forsknings- og utdanningsmiljøer deltar i klyngen. Disse aktørene skal styrke hverandre og den globale markedsposisjonen til norsk sjømat. Viktige aktiviteter i klyngesamarbeidet er å forsterke bærekraften i sjømatproduksjonen, utvikle metoder for sykdomskontroll, forbedre fôrkvalitet og foring og bidra til økt matsikkerhet.

Arena Innovasjon Torskefisksamler hele verdikjeden innen fangst, foredling og markedsføring av torsk. Klyngen har 25 deltakerbedrifter som inkluderer rederier, verft, leverandører av tjenester og utstyr, kunnskapsaktører og andre samarbeidspartnere i Lofoten og Vesterålen. Målet er økt lønnsomhet gjennom forpliktende samarbeid mellom bedrifter og forsknings- og innovasjonspartnere. Sesongforlengelse, sterkere satsing på kvalitet og merkevarebygging er viktige elementer i samarbeidet.  

Les også:  Kan få sparken for dårlig oppførsel på julebordet

Gir effekt
Flere analyser viser at bedrifter som samarbeider innoverer mer, er mer produktive og har større konkurransekraft. I følge Menon Business Economics gir klyngesatsingen økt verdiskaping. En annen effektanalyse som SSB har utarbeidet viser også at bedrifter som deltar i klyngesamarbeid både har høyere omsetning og sysselsetting sammenlignet med bedrifter som ikke deltar i slikt samarbeid.

– Bedrifter som samarbeider innoverer mer, er mer produktive og har større konkurransekraft. Klyngesamarbeid skaper sterke nærings- og kunnskapsmiljø som igjen utvikler bedrifter som kan konkurrere internasjonalt, sier Mona Skaret, som leder programrådet for Norwegian Innovation Clusters.

Viktig satsing
Både næringsministeren og kommunal- og moderniseringsministeren mener satsingen på utvikling av sterke næringsklynger er viktig for at norsk næringsliv skal møte kommende utfordringer. Regjeringen har i tråd med budsjettet for 2015 satt av 137 millioner kroner til klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters. Medregnet de nye klyngeprosjektene er det nå 39 aktive klyngeprosjekter som er organisert med støtte og rådgiving fra klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters. Programmet eies og drives i fellesskap av Forskningsrådet, Siva og Innovasjon Norge, og finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Les også:  Kunstner fortviler etter vandalisering

Her er de nye næringsklyngene:

GCE (Global Centres of Expertise)- program for godt etablerte klynger som er verdensledende innen sine områder).               
GCE Subsea (Bergen
)

NCE (Norwegian Centres of Expertise -, program for etablerte klynger med en nasjonalt ledende posisjon:               
Health Technology (Oslo)               
Seafood Innovation Cluster (Vestlandet)               
NCE Eyde (Agder-fylkene)

Arena – program for klynger i tidlig fase:              
Arena Innovasjon Torskefisk (Lofoten og Vesterålen)              
Arena olje- og gassklynge Helgeland (Mo i Rana)               
Oslo Ed Tech Cluster (Oslo)
 

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top