Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og annen utmark i Norge, med unntak av på godkjente bålplasser.
Under bålforbudet er hovedregelen at du ikke har lov til å tenne bål, bålpanner, bruke engangsgrill eller annen åpen ild, i utmark. Forbudet gjelder all utmark, som skog, fjell, myr og kystområder.
I 2024 var det 771 skog- og gressbranner i Norge, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Hele 600 av brannene skjedde under bålforbudet.
– I år er det Friluftslivets år og vi er ekstra mange som er ute i naturen. Da er det desto mer viktig at vi alle tar ansvar for egen tur og respekterer bålforbudet, så vi ikke skaper farlige situasjoner for oss selv, andre og naturen, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Bålforbudet åpner likevel opp for å fyre bål der det åpenbart ikke kan medføre brann, for eksempel der det fortsatt ligger mye snø eller hvis det har regnet over en lengre periode.
– Du har alltid et eget ansvar for å vurdere at det er trygt å fyre bål. I tillegg bør du alltid ha vann eller ande slukkemidler tilgjengelig. Mange kommuner har også tilrettelagte bålplasser som er godkjent for bruk hele året, sier Lier.
I DNTs UT-app og på UT.no kan man også nå finne etablerte bålplasser på kartet ved å filtrere på «godkjente bålplasser» under turmål. I tillegg pleier kommunene å ha oversikt over sine bålplasser på egne nettsider.
I svært tørre perioder med stor brannfare kan det innføres både nasjonale og lokale totalforbud mot bålbrenning. Man bør derfor alltid sjekke kommunes nettsider for lokale regler.