Lukk

– Svær bekymringsfullt at vi finner mikroplast i lufta

(AGDER PRESS): I år igjen viser miljøovervåkning at mikroplast, spesielt fra bildekk, finnes overalt. Forskere har nemlig funnet mikroplast fra bildekk i regn på Svalbard, viser nye resultater.

Store flaker med is er i Svalbard

Foto: Jacek Urbanski

– At vi finner mikroplast fra dekk i lufta på Svalbard er svært bekymringsfullt og illustrerer at slike forurensende partikler transporteres langt fra utslippskildene. Det viser tydelig at det ikke bare er lokale utslipp som bidrar til denne omfattende forurensningen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Nye resultater fra norsk miljøovervåkning viser overraskende funn av partikler blant annet fra bildekk i regnvann på Svalbard. Forskere mener dette ikke stammer fra bilkjøring på Svalbard, som det er svært lite av, men at det kommer langveisfra med lufta, før de faller ned med nedbør.

Les også:  Studietilbud flyttes til Vågsbygd

Disse partiklene finner vi også i Sør-Norge, ikke overraskende i høyere nivåer enn på Svalbard, og er knyttet til luftmasser fra øst.

Miljøovervåkingen, som er finansiert av Miljødirektoratet og utført av forskningsinstituttet NILU sammen med Norsk institutt for vannforskning (NIVA), viser at bildekkpartikler spres langveis med lufta.

Det er antatt at bildekk alene slipper ut så mye som 3,6 millioner tonn mikroplast per år på verdensbasis, og er sammen med maling og utslipp av pellets, den største kilden til mikroplast i miljøet.

Tall fra Norge bekrefter at bildekk er en stor kilde, hvor tidligere miljøovervåkinger også viste at det var svært høye nivåer av bildekkpartikler på havbunnen både i Oslofjorden og Mjøsa, men også i andre deler av miljøet som i blåskjell.

Les også:  Fortsatt lang ventetid på Sørlandet

Det er ikke kun partikler fra bilkjøring som ender i miljøet. Gamle oppkvernede bildekk, såkalt gummigranulat som brukes på fotballbaner er også en kilde. Det er estimert at i Norge alene så bidrar fotballbaner med utslipp av 6 000 tonn dekkpartikler i året.

Det er imidlertid en endring på vei. Et forbud mot tilsatt mikroplast i produkter, inkludert bruk av gummigranulat på kunstgressbaner, vil tre i kraft i EU og i Norge fra 2031. Norge har også allerede et eget regelverk som stiller krav til å hindre spredning av gummigranulat fra kunstgressbaner.

Les også:  Skal slå ned Spoofing-angrep i nytt samarbeid

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top