Fakta om Grønlandshavet
Grønlandshavet er havområdet som ligger mellom Island, Jan Mayen, Svalbard og Grønland. I nord danner linja mellom nordspissen av Spitsbergen og nordspissen av Grønland grense mot Polhavet. I de sentrale områdene har Grønlandshavet et dyp på ca. 3500 m. Utenfor kysten av Nordøst-Grønland har kontinentalsokkelen en bredde på opptil 200 km, mens kontinentalskråningen ned mot dyphavsbassenget befinner seg nær land utafor Spitsbergen. (Kilde: Wikipedia)
Når vi slipper ut CO2 ved å brenne olje og kull, blir noe CO2 værende i luften, mens resten tas opp av havet og av trær og andre planter på land.
De siste tiårene har vi sluppet ut mer CO2 enn vi klarer å finne igjen. Avviket tilsvarer nesten en milliard tonn.
– Kan vi ikke gjøre rede for hvor all CO2 blir av, kan vi ikke vite om utslippsreduksjoner hjelper, sier Are Olsen, professor ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen og forskningsleder ved Bjerknessenteret for klimaforskning.
Sammen med kolleger fra UiB, NORCE og Bjerknessenteret har han funnet igjen noen av de savnede tonnene. De ligger i Grønlandshavet, på 1500–2000 meters dyp.
I Grønlandshavet har nedsynkningen de siste tiårene vært kraftigere enn før. Funnet, nylig publisert, tyder på at Grønlandshavet tar opp mer CO2 fra luften enn før, og at karbon fraktes mer effektivt fra overflaten og nedover i dypet.