Lukk

Studenter mest utsatt for utleiesvindel

(AGDER PRESS): Utleiemarkedet koker, og denne uka skal mange studenter på boligjakt. - Svindlere utnytter situasjonen og unge uten erfaring er mest sårbare.

En mann som smiler

Torgeir Pettersen, sikkerhetsspesialist hos Frende Forsikring. Foto: Frende Forsikring / Marius Solberg Anfinsen

I en undersøkelse Norstat har gjort for Frende, sier 1 av 3 nordmenn at de har blitt svindlet digitalt

– Det er aldersgruppen under 30 år som oftest har blitt lurt, og en hel del har nok blitt offer for utleiesvindel, sier Torgeir Pettersen. 

Slik foregår svindelen 

Svindlerne starter gjerne med å finne gamle boligannonser fra Finn. Så bruker de innholdet til å lage falske utleieannonser, på for eksempel Facebook. 

– De tilpasser bilder og tekst, og legger til vanlige ting du forventer å se i en utleieannonse, som pris per måned og hva som er inkludert i leien. Ofte kan månedsleien virke for god til å være sann. Det er da alarmklokkene bør ringe.

– Nederst i annonsen står det ofte at hvis du har spørsmål om boligen eller vil avtale visning, må du kontakte dem på en oppgitt e-postadresse. Når det er den foreslåtte kontaktmåten, er det et annet faresignal

Stresser deg til å reservere boligen 

– Hva skjer hvis du sender dem en e-post?

– Svindleren svarer deg ofte raskt og forsikrer at boligen kan holdes av til deg, men at visning dessverre ikke er mulig siden han er på ferie. I tillegg må du betale et depositum og sende en kopi av en legitimasjon, som for eksempel passet ditt, som et krav for at «utleieren» skal reservere boligen til deg. Og ikke nok med det – svindleren stresser deg gjerne på tid og sier at flere andre er interesserte.

Når du da kanskje lar deg stresse til å betale dem og sende bilde av passet ditt, er det gjort. 

Ender med tapte penger og identitetstyveri 

Å bli utsatt for denne typen svindel kan få store konsekvenser. Depositumspengene ser du aldri igjen og noen kan misbruke identiteten din i flere år fremover. 

– Passet ditt inneholder nok informasjon til at svindlerne kan utgi seg for å være deg, for eksempel ved å opprette konto hos kryptobørser, banker og andre finansselskaper der hvitvasking eller bedragerier er målet.

– Det finnes også markeder for videresalg av pass, og ikke minst kan informasjonen som står i passet ditt bli brukt til videre målrettet svindel og utpressing på et enda større nivå. Derfor må du være kritisk til hvem du deler legitimasjonen din med, og sørge for at du sender den over på en sikker metode som for eksempel Digipost.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top