– Obligatorisk ID-merking ville løst problemene med hjemløse katter i løpet av relativt kort tid. Kostnaden dekkes av eier så tiltaket ville ikke hatt noe å si for statsbudsjettet, sier daglig leder og veterinær Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen Norge, i en pressemelding.
Hovedargumentet mot innføring av obligatorisk ID-merking av katt har vært å avvente dyrevelferdsmeldingen, men dyrevelferdsmeldingen står altså fast ved at «tiltaket er for lite målrettet, at det er for vanskelig å føre tilsyn med etterlevelse av kravet og at kostnadene forbundet med dette ikke står i forhold til nytteverdien».
Flere land har allerede innført obligatorisk ID-merking av katt, som Sverige og England, men ikke Norge. Dyrevelferdsmeldingen går for obligatorisk ID-merking av hund, men ingen andre familiedyr.
Stortinget legitimerer dumping av katter
Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge reddet totalt 4689 dyr, derav 3876 katter i 2024. Av dem ble 3281 rehabilitert eller omplassert til nye for-alltid-hjem. Dette gjelder dyr som har blitt dumpet eller på annen måte blitt sviktet av sin eier, født av en mor som har blitt sviket av sin eier eller som har blitt forvillet.
Foreløpige tall fra Dyrebeskyttelsen Norge viser at totale kostnader til veterinærbehandling og medisiner til dyrene var på 19.181.737 kroner, og samlede kostnader var på 35.281.749 kroner.
Obligatorisk ID-merking og kastrering er de mest effektive tiltakene mot hjemløshet. Katter har størst risiko for å bli hjemløse, og antall hjemløse kaniner øker. Obligatorisk ID-merking knytter eier og dyr sammen, og er det mest effektive og dyrevennlige tiltaket mot dumping. Engangskostnaden dekkes av eier.
Det er brudd på dyrevelferdsloven å hensette et dyr i hjelpeløs tilstand.
– Når dyrevelferdsmeldingen ikke går for obligatorisk ID-merking av katt og kanin, undergraver det dyrevelferdsloven, sier Roaldset.