Lukk

Stort behov for flere jordmødre

(AGDER PRESS): Siden 2023 er det satt i gang flere regionale og lokale tiltak for å sikre tilstrekkelig tilgang på jordmordmødre. Bakgrunnen økende rekrutteringsutfordringer og vekst i fødselstall i årene som kommer.

Bilde av barn som er i svangerskap

Foto: Mart Production

Målet er å tilrettelegge for fremtidig behov og bedre bruk av eksisterende ressurser.

Økt fokus på delte stillinger for jordmødre i samarbeid med kommunene, økning i antall studie- og praksisplasser og en vurdering av et felles søknadssystem for fødeplass i Oslo-området, er noen tiltak som nå blir satt i gang for å sikre en stabil jordmorbemanning.

– Vi har over flere år hatt en for lav utdanningskapasitet av jordmødre og dette medvirker til at flere av helseforetakene erfarer rekrutteringsutfordringer. Våre framskrivninger viser foreløpig en økning i fødselstallene i årene fremover. Derfor er det viktig å sikre at det er nok kapasitet i regionen, sier avdelingsdirektør for utdanning og kompetanse, Jarle Henriksen, i Helse Sør-Øst RHF.

Delte stillinger i samarbeid med kommunen En kartlegging i 2024 av hvor mange jordmødre som har et ansettelsesforhold i både spesialist- og kommunehelsetjenesten, viser at et betydelig antall ansatte arbeider i begge sektorer. Tilbakemeldingene fra sykehusene er at det i liten grad er et formalisert samarbeid mellom spesialist- og kommunehelsetjenesten om denne type stillinger. Et økt samarbeid om medarbeidere som arbeider i denne type stillinger vil kunne bidra til at gravide kvinner i større grad erfarer en sammenhengende helsetjeneste.

Les også:  Dyreparken har passert 30 millioner besøkende

Kartleggingen viser videre at ansattandelen for jordmødre har økt fra 83,6 prosent i 2016 til 87,4 prosent i 2023. Dette betyr at jordmødre generelt har en høyere stillingsprosent og at det derfor er lite å hente på tiltak med mål om å øke stillingsandelen.

Sykehusene skal på bakgrunn av oppdrag for 2024 kartlegge muligheter for kombinerte stillinger i samarbeid med kommuner, særlig innen svangerskap-, føde- og barselomsorgen. Erfaringene viser at dette er tiltak som gir økt kapasitet og kvalitet. Sykehusene oppfordres videre til å bruke helsefellesskapene for å bedre samarbeidet.

Økt antall studie- og praksisplasser I samarbeid med OsloMet og Universitetet i Sørøst-Norge er antallet studie- og praksisplasser økt fra nærmere 60 i 2021 til 100 i 2023. Det er prioritert midler til veiledning og praksisplassprosjekter, noe som oppleves som positivt både for kvaliteten på utdanningen og for å sikre fremtidige jordmødre i regionen.

Les også:  Kraftig økning i antall voldsutsatte barn

Erfaringer viser at de øremerkede midlene gir gode resultater og det vurderes om disse midlene skal videreføres. Bemanningsmodell og søknadssystem for fødeplass Basert på en forventet vekst i fødselstall på 17 prosent fram til 2040, er det utviklet en

Modell for å kunne planlegge fremtidige bemanningsbehov. Analysen viser at det vil være et overskudd på jordmødre i forhold til spesialisthelsetjenestens behov, til tross for at enkelte sykehus opplever utfordringer med å bemanne visse avdelinger. Den nye modellen vil gjøres tilgjengelig for sykehusene og brukes aktivt i videre planlegging og rapportering til ulike samarbeidspartnere i sektoren.

For videre å sikre en stabil og forutsigbar sommerdrift vil Helse Sør-Øst RHF, i samarbeid med helseforetakene vurdere et felles søknadssystem for fødeplass i Oslo-området. Dette tiltaket vil gjøre det enklere for kvinnene å søke fødeplass og lette ferieplanleggingen ved sykehusene. En vil også vurdere om det er løsninger som enkelt kan innføres for å bedre oversikten over søknader om fødeplass.

Les også:  Agder topper statistikken i antall drukningsulykker

Kompetanseplaner for fremtidig læring En omfattende kompetanseplan med ulike læringsaktiviteter for jordmødre er under utvikling. Det regionale helseforetaket har etablert et nettverk av ledere og arbeidsgrupper for å styrke opplæring innen svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Lovisenberg diakonale høyskole innført en modulbasert videreutdanning for sykepleiere, med planer om utvidelse innen barselsykepleie fra 2025-26.

Sykehusene oppfordres også til å gjennomføre forbedringsprosjekter knyttet til oppgavedeling og hensiktsmessig bruk av jordmødres kompetanse.

– Helse Sør-Øst RHF vil forbedre modellen for behov for jordmødre og gjøre den tilgjengelig for sykehusene, fullføre kompetanseplanene for medarbeidere og vurdere å innføre søknadssystemet for fødeplass. Dette vil sikre stabiliteten og planleggingen av fødselshjelpen i sommermånedene i regionen avslutter Henriksen.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top