– Jeg vil takke selskapene for en god, konstruktiv prosess og avtaler som jeg mener alle parter er tjent med. Jeg er særlig fornøyd med å ha funnet løsninger som avklarer at det blir et helstatlig eierskap for det store og viktige Gassled-systemet, sier energiminister Terje Aasland.
Det er et omfattende gasstransportsystem på kontinentalsokkelen og staten har hjemfall ved konsesjonstidens utløp. Departementet varslet i 2023 at staten tar sikte på å benytte seg av hjemfall ved utløpet av konsesjonstiden og startet på bakgrunn av dette sondering med eierne.
Bakgrunnen for å bruke hjemfallsretten er at staten er vurdert å være den mest hensiktsmessige eier for denne infrastrukturen på betingelser som vil understøtte hovedmålet for petroleumspolitkken, herunder lave tariffer for brukerne.
Etter ønske fra eierne har staten tilbudt seg å overta eierskapet for infrastrukturen før konsesjonstidens utløp. Avtalene som er inngått betyr at staten overtar eierandelene med økonomisk virkning fra 1. januar 2024. Samlet vederlag er på om lag 18,1 milliarder kroner. Kjøpet er verdinøytralt for staten.
Det er ikke inngått avtale med alle eierne i gasstransportsystemet. North Sea Infrastructure AS og M Vest Energy AS har ikke akseptert statens tilbud, for henholdsvis Nyhamna og Polarled. Equinor har akseptert statens tilbud om å kjøpe deler av selskapets andeler slik at det vil opprettholde en mindre eierandel i interessentskapene Nyhamna og Polarled.