Naturvernforbundet er sterkt kritiske til at verdens ledere ikke har grepet muligheten til å forplikte seg til rettferdig klimafinansiering. Uten et sterkt grunntall for finansiering, som ikke inkluderer lån, er det mindre sannsynlighet for at tiltak for utslippsreduksjoner kan gjennomføres i utviklingsland.
Samtidig har alle referanser til prinsippet om at «forurenser betaler» blitt utelatt – noe som gir fare for at store utslippsaktører kan slippe unna sitt ansvar.
– Slutterklæringen står ikke i stil med krisen verden står i. Den mangler klare forpliktelser for de rike landene og nødvendige midler til en rettferdig klimafinansiering – som er helt nødvendige for å begrense de alvorlige konsekvensene av global oppvarming. Vi har endt opp med en utvannet versjon som ikke reflekterer alvoret, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
Fossilindustrien og svakere ambisjoner
Forhandlingene på COP29 har blitt preget av fossilindustriens innflytelse, noe Naturvernforbundet mener har svekket ambisjonene. Teksten om utfasing av subsidier til fossile brensler er forsvunnet, det samme gjelder teksten om å redusere investeringsstrømmer til fossile brensler. Å fjerne slike subsidier vil være avgjørende for å mobilisere den finansieringen vi trenger. Dette er en unnvikelsev som gagner de største forurenserne.
– Det er skammelig at møtet har blitt preget av omkamper om fjorårets vedtak om en rettferdig utfasing av fossil energi. Dette viser nok en gang hvorfor fossilindustrien må få mindre innflytelse over internasjonale klimaforhandlinger, sier Gulowsen.
Statsbudsjettet må vise at Norge forstår alvoret
Samtidig som forhandlingene på COP29 avsluttes, pågår det statsbudsjettforhandlinger i Norge. Naturvernforbundet mener det er avgjørende at regjeringen nå viser at den tar klimakrisen på alvor.
– Jeg er lei av å påpeke at Norge, som en av verdens største eksportører av klimagassutslipp, har et særlig ansvar i omstillingen til et fossilfritt samfunn, sier Gulowsen.
Naturvernforbundet krever at budsjettforhandlingene resulterer i en stans i mer oljeleting og gruvedrift på havbunnen, i tillegg til kraftige satsinger på energieffektivisering, natur, kollektivtransport og klimatiltak i alle sektorer.
– Det er på tide at statsbudsjettet speiler alvoret i klimakrisen og legger grunnlaget for en fossilfri fremtid. Uten konkrete tiltak for utslippskutt og omstilling mister vi både tid og tillit, avslutter Gulowsen.