Lukk

Stadig flere velger leielagring av korn

(AGDER PRESS): Det er flere gevinster å hente ved å utsette kornoppgjøret til etter nyttår. Til nå denne skuronna har leielagring økt med nesten 15 prosent målt mot et normalår.

fields, corn, agriculture

Foto: Medienservice Via Pixabay

Prinsippet rundt leielagring er enkel: Kornprodusenten leverer kornet på høsten. Det veies inn og kvalitet og vannprosent bestemmes da. Felleskjøpet tar seg av tørking og lagring av kornet for produsenten, som får oppgjøret utbetalt i uke 4 i 2025 til prisene som gjelder da.

Prisen for lagerleie i kornsesongen 2024/2025 er 18 øre per kilo.

Opp 15 prosent

De to siste kornårene har vært ekstraordinære i hver sin ende av skalaen. I den svært gode 2022-sesongen valgte svært mange leielagring, og desto færre i 2023-sesongen, som alle husker som en av de dårligste sesongene i moderne historie.

– Målt mot 2020 og 2021 som var normale år, ser vi en økning på nesten 15 prosent i antallet produsenter som velger leielagring framfor å få oppgjøret nå. Det er svært positivt både for bonden og oss i Felleskjøpet. Vi tar ned kapitalbehovet i selskapet. Samtidig slipper bonden ansvaret for kornet på lager, sier forretningsområdesjef Kjetil Randem i Felleskjøpet Agri.

Økonomisk gevinst

For produsenter som kan vente med å få oppgjøret utbetalt til etter nyttår, vil det også være en prisgevinst på 11 øre per kilo korn, påpeker Randem.

– Vi er glade for å se at flere ser gevinsten i leielagring, som gir høyere avkastning enn kostnaden ved å bruke driftskreditt. Det har også en god momseffekt å flytte oppgjøret til over nyttår. Leielagring er også en god mulighet for økt inntjening for de som har ikke lagerkapasitet selv, sier Kjetil Randem.

Det er selvsagt en forutsetning at likviditetssituasjonen til den enkelte produsent gjør det mulig med utsatt oppgjør. Det er også verdt å merke seg at endringene som er gjort i priskurven denne sesongen gjør det mer lønnsomt å utnytte egne kornlagre.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top