Lukk

Stadig flere unge venter lengst på psykisk helsehjelp

(AGDER PRESS): Det er de yngste som har hatt størst behov for profesjonell hjelp i forbindelse med psykiske problemer siste to år, viser en landsdekkende undersøkelse. Den samme aldersgruppen har hatt lengst ventetid for hjelp.

En kvinne foran speilet

Foto: Mathieu Stern

– Vi ser at stadig flere unge sliter, og andelen uføre øker blant de yngste. Det er bekymringsfullt at det er nettopp denne gruppen som må vente lengst for å få hjelp. Tidlig hjelp er viktig for at situasjonen ikke skal forverre seg, sier Therese Barski, som jobber med personforsikringer i Fremtind. 

I undersøkelsen, som Respons Analyse har gjennomført for Fremtind, svarer 28 prosent nordmenn at de eller noen i familien har hatt behov for psykisk helsehjelp de siste to årene. De yngste, spesielt de mellom 18-24 år, har oftest hatt behov for hjelp.  

Les også:  Posten ber folk om å sende julegaver før fristen

Over 8 ukers ventetid for de yngste

I gjennomsnitt tok det litt over seks uker å få hjelp, viser undersøkelsen. Men det er aller lengst ventetid blant de mellom 18 og 24 år, med 8,3 uker.  

Nær halvparten av de yngste benytter kun offentlig helsevesen, mens andelen som kun bruker privat helsevesen, er lav.  

– Mange av de unge står i en overgangsfase i livet. Kanskje har de flyttet hjemmefra, startet studier eller er på vei ut i arbeidslivet. Vi vet at slike overganger er ekstra krevende, og da er det viktig å få hjelp tidlig, så problemene ikke utvikler seg. Vi vet at psykiske plager kan føre til sykmelding og etter hvert uføre, sier Barski. 

Les også:  Kaketyv i Kvinesdal på frifot

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top