Lukk

Situasjonsrapport 10. april – Utsikter for vårflom 2014

(AGDER PRESS): Værforholdene under snøsmeltingen er helt avgjørende for hvordan årets vårflom utvikler seg. Det er fortsatt større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom i elver som drenerer fjellområdene på Østlandet, Telemark, indre Agder, Troms og Finnmark.

logo Agder Press nyheter verden

Det er relativt stor sannsynlighet for uvanlig høy vannstand i sjøene på Østlandet som drenerer de mest snørike områdene. Det er mindre sannsynlighet enn normalt for stor vårflom i Trøndelag, Nordland og store deler av Vestlandet.

Utarbeidet av NVEs flomvarslingstjeneste den 10. april 2014.

Det er spesielt store snømengder i fjellområdene på Østlandet, Telemark og indre Agder. Mange steder er det over 50 % mer snø enn normalt, og denne vinteren er en av de mest snørike på 40-50 år. Også i indre strøk av Troms og Finnmark er det mer snø enn normalt. Sannsynligheten for stor vårflom er derfor større enn normalt i elver som drenerer disse områdene.

Les også:  Kan bli en prishopp opp mot 17 kr/kWh

Dette gjelder også sjøene på Østlandet som drenerer de snørike områdene. Regulantene og NVEs flomvarslingstjeneste følger situasjonen nøye, og regulantene har begynt å forhåndstappe magasiner for å få plass til de store snømengdene.

Normalt kulminerer vårflommen i første halvdel av mai i Agder, Skiensvassdraget og Numedalslågen. I Drammensvassdraget, Glomma og Gudbrandsdalslågen kulminerer vårflommen normalt fra midten av mai og fram til midten av juni måned.

I Trøndelag og mange steder i Nordland er det spesielt lite snø i forhold til normalt, og sannsynligheten for stor vårflom i disse områdene er derfor mindre enn normalt. Dette gjelder også Nord-Vestlandet og store deler av Vestlandet for øvrig, spesielt ytre strøk og lavereliggende områder på indre strøk.

Les også:  - Jeg er veldig fornøyd med trafikken på Agder Info

I høyfjellet på Vestlandet er det flere steder normale snøforhold, og noe mer enn normalt enkelte steder. Sannsynligheten for stor vårflom her er omtrent som normalt. 

Værforholdene under snøsmeltingen er imidlertid helt avgjørende for hvordan årets vårflom utvikler seg. Vi har sett flere eksempler de siste årene på at mye nedbør under snøsmeltingen kan føre til skadeflom i vassdrag selv om det er lite snø. På den annen side har vi også sett eksempler på at store snømengder ikke har medført større vårflom enn normalt forutsatt at det har kommet lite nedbør og vært moderat varme i smelteperioden.

Les også:  Enighet i forhandlingene mellom Parat og Virke

Vi viser til oppdatert snørapport på http://www.nve.no/Snorapport for mer informasjon om snømengder, og http://varsom.no for mer informasjon om flom, jordskredfare og isforhold.

Denne situasjonsrapporten er utarbeidet i samarbeid med regulantene på Østlandet, Telemark og i Agder.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top