Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen offentliggjorde 19. september vinnerne i forbindelse med Matstreif. Juryen, bestående av fagfolk og matentusiaster, hadde en vanskelig jobb.
Røyland Gård, stakk av med hovedstipendet på 300 000 kroner.
Nå ønsker gården å opprette et sentralt bærmottak med optisk rensing, i tillegg til flere bærsentraler rundt om i landet. Med disse tiltakene vil flere norske bær bli utnyttet på matbordet, fremfor å gå til spille. Hvert år råtner en million tonn skogsbær.
Ifølge juryen er Røyland Gård et foregangseksempel på hvordan lokal foredling kan gi nytt liv til en verdifull råvare i nærmiljøet og bidra til økt selvforsyning.
– Røyland Gård lager dessuten rene og smakfulle produkter av sunne, ville bær. Produktene er unike i syltetøy- og gelehylla som i stor grad er preget av importbær, sier Rannveig Krane, jurymedlem og administrerende direktør i MENY.
Alle finalistene kombinerer unike norske råvarer og mattradisjoner med kvalitet og nytenkning, og bidrar til økt ressursutnyttelse.
I tillegg til de tre vinnerne, var følgende i finalen: Bringebærlandet med frosne bringebær dyppet i sjokolade, Jerseymeieriet med sine utviklingsplaner for meieriprodukter og Åkre Gård med planer om å utvikle alkoholfrie plommedrikker.
Pernille og Gunnar Sagstuen tok over gården i 2012 og ønsket var å skape vår egen arbeidsplass her hjemme på gården. Gården har som mål å utnytte ressursene som finnes i naturen, og lage gode smaker av det naturen har å by på.
Røyland Gård ligger i Birkenes, og har i ettertid fått anerkjennelse for sine produkter, som er uten konserveringsmidler.