Lukk

Rotteinvasjon sprer seg i storbyene

(AGDER PRESS): Det rapporteres om høyere synlig rotteaktivitet i storbyene om dagen. Nå har rotteinvasjonen spredd seg til flere storbyer i Norge.

En stor rotte

Foto: Denitsa Kireva

Ifølge fagsjef og biolog i VIS Forsikring, Ragna Byrkjeland, har forsikringsselskapet sett en betydelig økning i rottebekjempelser generelt i landet i mai og juni, sammenlignet med gjennomsnittet i samme periode for 2021-2024.  

– Vi observerer at det totale antallet bekjempelser av rotter i boliger hittil i år har økt med 6 prosent. Hvis vi sammenlikner med mai og juni alene, observeres det en økning på hele 32 prosent, sier biolog, Ragna Byrkjeland, i en pressemelding.  

– I flere storbyer har det blitt rapportert om observasjoner av flere rotter enn vanlig, og vi antar at det er en sammenheng mellom aktiviteten ute og inne. 

Fagsjefen gir råd om hva du bør se etter når du kommer hjem fra ferie, og hvordan du bør sikre hjemmet om du skal på ferie i august.

– Vanligvis så ser vi høyest aktivitet utover høsten og vinteren, når rottene trekker inn i varmen. 

I oktober i fjor ble Arendal rammet av rotteinvasjon i sentrum, som førte til at kommunen måtte innføre kraftfulle tiltak. Kommuneoverlegen ble så bekymret at de slo full alarm.

– Jeg anbefaler at man går sammen i kampen mot rottene, kontakter et skadedyrfirma, og gjør en koordinert jobb. Det er det beste, sa Andreas Ask, kommuneoverlege i Arendal kommune til Agderposten den gang.

Byer på Sørlandet sliter alvorlig med rotter, ifølge skadefyrfirmaet Pellas, som opplyste til NRK i juli at de største problemene er avfallshåndtering og klimaendringer.

Krafselyder i veggene

Et tegn på at gnagere har funnet veien inn i boligen din er: 

  • Krafselyder i veggene, spesielt om kvelden og natten. 
  • Du bør også se etter gnagemerker og rotteekskrementer. 
  • Dersom du er usikker, kan det være en idé å strø mel langs veggen for å se etter spor.

Hus, hytte og rekkehus som står i direkte kontakt med bakken er særlig utsatt for gnagere, men også i urbane blokk- og bygårdsområder, der det er god tilgang på mat, er rotter et gjentakende problem. 

Kan klatre opp i etasjene

Er du leilighetseier lenger opp i etasjene, er du ikke utenfor risiko

Gnagerne er for eksempel gode klatrere, som kan bruke grener, ledninger og klatreplanter som adkomstveier opp i etasjene, til tak eller andre åpninger. 

I likhet med huseiere bør leilighetsbeboere også ha kontroll på sluk, rørgjennomføringer og potensielle rørbrudd

– Ikke bare er rottene gode klatrere, men de kan også svømme. Kloakk, sluk og rør er derfor en vanlig vei inn for rottene, sier Byrkjeland. 

Sikre inntrekksveiene

En rotte krever ikke mer enn 12 millimeter åpning før den klarer å komme seg inn. Se etter sprekker eller åpninger i: 

  • Grunnmur. Natursteinsmurer er ekstra utfordrende. 
  • Bak kledning 
  • Hjørnekasser
  • Støpt kjellergulv og krypkjeller. 
  • Dør- og vinduskarmer
  • Ventiler og luftekanaler. Bør være dekket med finmasket netting for å ivareta ventilering.  

Er det ikke montert musebånd bak kledningen er dette en risiko, og du bør sikre den forsvarlig. Det samme gjelder små hull og sprekker. Mur og større åpninger bør tettes med fugemasse eller sement. 

Fjern fristelser

Fokuser også på å fjerne fristelser for gnagerne, både ute og inne. 

– Med matrester lett tilgjengelig i boligen, eller ved å skylle ned smør og fett i avløpet, byr du opp til dans med gnagerne. Unngå dette, og tenk også over hva du legger til rette for ute på eiendommen. Nek, nedfallsfrukt og fuglebrett med mat tiltrekker også skadedyr, og Byrkjeland legger til:

– Sørg for å sikre boligen din, så får vi håpe at rottene holder seg utendørs i finværet – slik som nordmenn flest om dagen.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top