Lukk

Ringerikskraft leverer godt resultat første halvår

(AGDER PRESS): Ringerikskraft leverer et konsernresultat på 96 millioner kroner etter skatt første halvår 2024. Fusjon for nettselskapet, satsing på varmevirksomheten samt stabil drift og god produksjon av vannkraft kan oppsummere årets første måneder.

Dronebilder av vårflommen i Hønefossen. Foto: Ringerikskraft

2024 startet med at Ringerikskraft og Vidju fusjonerte nettvirksomhetene Føie og Hallingdal Kraftnett. Etter fusjonen eier Ringerikskraft 50 % i det nye felles nettselskapet som vokser til 60 000 kunder, og skal levere strøm i Ringeriksregionen, Nore og Hallingdal. I juli ble det besluttet at nettselskapet i Hemsedal, Hemsil Nett, også fusjoneres inn i løpet av 2024. De fusjonerte nettselskapene vil samles under navnet Føie.

For Ringerikskraft er fusjonen et ledd i en tydeligere satsing på kjernevirksomhet som har preget det siste året. Sammenslåingen gjør oss bedre rustet til å møte fremtidens økte krav samtidig som vi tar vare på og utvikler beredskap, leveringssikkerhet, arbeidsplasser og kompetanse.

– Til tross for at vi selger oss ned i eierandel i nettvirksomheten, mener vi dette er et viktig og riktig tiltak for å opprettholde et solid nettselskap med blant annet kompetanse og arbeidsplasser der vi har kunder og strømnett. Vi har geografisk nærhet til Hallingdal, og vi skal beholde lokal kompetanse, samtidig som vi kan utnytte kompetansen på tvers. Vi styrker vår finansiell evne, kundetjenestene og leveringskvaliteten på en annen måte enn vi ville klart alene, sier Alf Inge Berget, konsernsjef i Ringerikskraft.

Les også:  Sier ja til løsningsforslag

Resultat som bidrar til god verdiskapning

Konsernresultatet er på 96 millioner kroner etter skatt. Det er 62 millioner kroner mer enn første halvår 2023 og skyldes i hovedsak en regnskapsmessig effekt av fusjonen mellom Føie og Hallingdal Kraftnett, samt at vi nå ser resultat av at virksomheten er tydeligere spisset rundt kjernevirksomhetene vannkraft, varme og strømnett.

– Virksomhetene i konsernet leverer som forventet, og bidrar til god verdiskapning i regionen, sier Berget.

Nærprodusert varmesatsing

I januar skiftet varmevirksomheten Ringerikskraft Nærvarme navn til Nære, som et ledd i satsingen på berg- og sjøvarme til leilighets- og næringsbygg på hele det sentrale østlandsområdet.

Les også:  Regjeringen vil ha en Norsk Standard for guider

– Behovet for strøm vil fortsette å øke, og varme fra fornybare kilder er et viktig tiltak for å redusere belastning på strømnettet og bidra til god kapasitet på fornybar elektrisitet fremover. Vi har flere spennende prosjekter på gang, og rigger varmevirksomheten for ytterligere vekst i årene fremover, forteller konsernsjefen.

Stabil drift og vått vær øker vannkraftproduksjonen

Vannkraftvirksomheten produserer 257 GWh første halvår, og øker produksjonen med 35 GWh sammenlignet med starten av 2023. Hovedårsaken er mer stabil drift på kraftverkene, men vått vær i begynnelsen av sommeren har også påvirket produksjonsvolumet positivt. Oppnådd kraftpris har derimot en nedgang på 30 øre/kWh sammenlignet med første halvår i fjor, og ender på 57 øre/kWh.

Les også:  Forhandlinger for kabinansatte i SAS utsatt

– Sammenlignet med tidligere varierer strømprisene mye gjennom døgnet, og det er gjerne prisfall i perioder der det er mer produksjon av uregulerbar sol- og vindproduksjon i Nord-Europa. Situasjonen i Øst-Europa påvirker også strømpriser og gjør de mer svingende, forklarer Berget.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top