Sommerpatruljen ble i år gjennomført fra 25. juni til 13. juli. Flere hundre unge tillitsvalgte har reist rundt til arbeidsplasser der mange unge jobber, og snakket med tusenvis av ungdommer i sommerjobb. De svarer på spørsmål og gir informasjon om rettigheter i arbeidslivet, og der det oppdages brudd på regler og lovverk løses ofte dette på stedet.
Denne gangen har de funnet brudd på arbeidsmiljøloven på 17,9 prosent av arbeidsplassene.
-Det er en liten nedgang fra fjoråret, med 20 prosent brudd, sier LO-sekretær Kristian Tangen. -Selv om dette viser at de fleste arbeidsgivere har ting i orden, er brudd på arbeidsmiljøloven på nesten hver femte arbeidsplass for mye, og viser at Sommerpatruljen fortsatt har en viktig funksjon for å hjelpe ungdom og informere dem om deres rettigheter i arbeidslivet.
Nesten halvparten av bruddene går på manglende eller mangelfull arbeidskontrakt, noe arbeidsgiver plikter å sørge for at de ansatte får.
-At såpass mange unge i sommerjobb ikke har arbeidskontrakt er alvorlig, og gjør at mange vil stå på bar bakke uten skriftlig bevis for hva avtalt lønn, arbeidstid eller arbeidsoppgaver skal være ved en eventuell uenighet med arbeidsgiver, sier Tangen.
Sommerpatruljetelefonen, som har mottatt 528 henvendelser til nå, har sett samme tendens.
– Vi får også mange spørsmål fra ungdom som er lovet sommerjobb, men som allikevel ikke får jobb når sommeren kommer eller får jobbe langt færre vakter enn forespeilet. Dette viser igjen viktigheten av å ha alle avtaler skriftlig, sier Tangen.