Rekordhøsting for norske epler

Røde epler som smaker godt
Foto: Kelsey Todd
(AGDER PRESS): Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Publisert

21. november 2025

09:37

Artikkel av

Agder Press

Del innlegget
Røde epler som smaker godt
Foto: Kelsey Todd

Bak suksessen ligger et tett samarbeid mellom forskningsmiljøer, produsenter, pakkerier, grossister og dagligvarehandelen, som sammen har løftet fram de norske eplene til nye høyder.

Årets eplesesong er den største i moderne tid, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

 –  I år ble det høstet 12 000 tonn norske epler. I løpet av mine 14 år i bransjen har det aldri før vært høstet så mye epler. Ekstra fint er det da å se at salget går så bra, sier Leif Øie, fruktlagerinspektør i Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) som opplyser at det er 1700 tonn norske epler igjen på lager. 

– Flott eksponering i butikk har bidratt til å løfte fram norske epler på en synlig og attraktiv måte. Når kvaliteten er høy og smaken så god som i år, får folk en tydelig grunn til å velge norsk, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).  

Øie understreker at kvaliteten på de norske eplene i butikkene har vært helt utmerket:

– Den nye lagringsteknologien “Smart fresh” og regulert atmosfære, såkalt CA-lagring, sørger for at eplene holder seg friske og gode mens de lagres, og kvaliteten i butikk i år har vært svært god.

Tidligere kunne Øie anslå at årets inntak av epler ville ligge rundt 12.000 tonn med epler i år.

– Vi kan få så mye som 12 000 tonn epler i år, og så lenge jeg har vært i bransjen de siste 14 årene har vi ikke vært i nærheten av det, sa han tidligere.

Følg Agder Press på Facebook

Siste meldinger fra Agder Info. Klikk her