Bak suksessen ligger et tett samarbeid mellom forskningsmiljøer, produsenter, pakkerier, grossister og dagligvarehandelen, som sammen har løftet fram de norske eplene til nye høyder.
Årets eplesesong er den største i moderne tid, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.
– I år ble det høstet 12 000 tonn norske epler. I løpet av mine 14 år i bransjen har det aldri før vært høstet så mye epler. Ekstra fint er det da å se at salget går så bra, sier Leif Øie, fruktlagerinspektør i Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) som opplyser at det er 1700 tonn norske epler igjen på lager.
– Flott eksponering i butikk har bidratt til å løfte fram norske epler på en synlig og attraktiv måte. Når kvaliteten er høy og smaken så god som i år, får folk en tydelig grunn til å velge norsk, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Øie understreker at kvaliteten på de norske eplene i butikkene har vært helt utmerket:
– Den nye lagringsteknologien “Smart fresh” og regulert atmosfære, såkalt CA-lagring, sørger for at eplene holder seg friske og gode mens de lagres, og kvaliteten i butikk i år har vært svært god.
Tidligere kunne Øie anslå at årets inntak av epler ville ligge rundt 12.000 tonn med epler i år.
– Vi kan få så mye som 12 000 tonn epler i år, og så lenge jeg har vært i bransjen de siste 14 årene har vi ikke vært i nærheten av det, sa han tidligere.