Fjellreven ble observert i Pyramiden, nordøst for Longyearbyen, bitende på bildekk og fremsto tam. Avvikende atferd som aggressivitet og manglende skyhet er vanlig ved rabiessmitte hos fjellrev og dyret ble derfor avlivet.
Sysselmesteren, som har beredskapsansvaret på Svalbard, sendte derfor etter dialog med Mattilsynet og Veterinærinstituttet kadaveret til Veterinærinstituttet på Ås for rabiesundersøkelse. Den syke reven var en tynn, voksen hann som manglet de fleste framtennene og hadde store sår i munnslimhinnen.
Rabies er ikke påvist hos dyr på fastlands-Norge i nyere tid, men påvises sporadisk på Svalbard, sist gang i 2018. Den gang ble sykdommen påvist hos fire fjellrever og ett reinsdyr på øygruppen.
Sykdommen, også kalt hundegalskap, er en svært farlig sykdom for dyr og mennesker og mistanke om rabies hos dyr skal derfor umiddelbart varsles Mattilsynet. Dersom man er på Svalbard, skal Sysselmesteren og Mattilsynet varsles.
Rabies ble også påvist hos vilt på Svalbard i 1980 og 2011, hvor fire fjellrev og ti svalbardrein var positive for sykdommen i 2011.
– Dersom du på Svalbard observerer fjellrev eller reinsdyr som viser unormal atferd eller er døde, meld straks fra til Sysselmesteren. Ikke håndter dyrene selv! Hunder må holdes under oppsyn, og det oppfordres til ikke å mate rev, sier Knut Madslien, seksjonssjef for husdyr, vilt og velferd ved Veterinærinstituttet.