Lukk

Populær app røper hvor hummeren befinner seg

(AGDER PRESS): Bare dager før årets hummerfiske braker løs, slippes høstens store nyhet i fiskeappen Fishbuddy. Med ett tastetrykk får alle som laster ned appen svaret på havets kanskje best bevarte hemmelighet, nemlig hvor hummeren gjemmer seg. Appsuksessen Fishbuddy slipper 220.000 hummerplasser.

Gjengen bak Fishbuddy by Fiskher. F.v. Tommy Egra, Trond Svandal og Trond Are Gjone. Foto: Fishbuddy by Fiskher

– I dag er hummerfisket begrenset til relativt få områder. Det kan gjerne se ut som om folk setter teinene der de har satt dem «i alle år», eller der de har sett at andre har hatt hell. Kanskje inntil andre teiner, hvor de dermed konkurrerer om fangsten. Med dette nye verktøyet ønsker vi å gjøre det enklere for flere å ta del i det som for mange er høstens vakreste eventyr, sier Trond Are Gjone, daglig leder i Fishbuddy by Fiskher.

Appen med mer enn 800.000 nedlastninger, som revolusjonerer fritidsfisket i Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og Nederland.

Nå slippes funksjonen apputviklerne har sett frem til hele året, og holdt som en overraskelse for brukerne: I tillegg til hundretusener av fiskeplasser både i ferskvann og saltvann, røper Fishbuddy nå mer enn 220.000 hummerfelt langs norskekysten. Feltene viser hvor det er mest sannsynlig å finne hummer, og ligger på mellom fem og 40 meters dybde.

– Vi har kartlagt og tegnet inn områder helt fra svenskegrensa til og med Trøndelag. Akkurat det samme som vi har gjort med fisk de siste fem årene, og som historien viser at vi har lyktes med, sier Gjone.

– Med denne erfaringen som utgangspunkt har våre matematikere utviklet en algoritme basert på kunnskap, erfaring, åpne kilder og forskning, som viser hummerens forventede tilholdssted. Algoritmen er optimalisert sammen med våre fiskere og erfarne hummerfiskere. Disse hummerplassene presenterer vi på egne, svært detaljerte kart, hvor du også blir gjort oppmerksom på gjeldende reglement og ikke minst får et varsel dersom du skulle befinne deg inne i en av de mange fredningssonene. 

I kartet kan du dessuten enkelt legge inn et waypoint, et kartmerke som viser deg akkurat hvor du plasserte teinene. 

– I sum vil vi gjøre det enklere og tryggere å fange den hummeren alle hummerfiskene drømmer om på høsten. Nå kan det bli enklere å komme i mål tidlig i sesongen, mens det er lyst og trygt og før været blir dårligere, sier Gjone.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top