Med en forskjell på kun to konkurser endte vi opp med en nedgang på marginale 1% i august i år, sammenlignet med samme måned i fjor. Totalt 276 norske selskaper gikk konkurs i løpet av årets siste sommermåned.
Så langt i år har 2.558 norske aksjeselskaper gått konkurs. Det tilsvarer en økning på 6% sammenlignet med 2.409 AS på samme tidspunkt i fjor.
– Konkursutviklingen er relativt stabil. Vi ser svingninger fra måned til måned, kvartal til kvartal og innad i de ulike bransjene, men når man ser på utviklingen i et litt lengre tidsperspektiv ser vi at det i det store og hele regulerer og stabiliserer seg selv, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.
Han viser blant annet til at detaljhandelen hadde en markant konkursøkning i august i fjor, mens det i år endte med en nedgang på 22%. Agentur- og engroshandel opplevde på sin side en nedgang i august i fjor, men hadde til gjengjeld en økning på hele 86% i år.
– Dette må kunne ses på som normale og forventede variasjoner i utviklingen, og det meste tyder på at korrigeringen og opphentingen etter de unormalt lave konkurstallene under koronapandemien nå er overstått, mener Fjærestad.
Bygg- og anleggsbransjen er ikke bare segmentet med flest konkurser – det er også her vi finner alle de største konkursene i august.
Tre selskaper med en omsetning på over 100 millioner kroner i 2022 måtte takke for seg i måneden som gikk, og samtlige av dem tilhørte bygg- og anlegg:
- Jøra Bygg AS (40 ansatte og en omsetning på 175 mill i 2022)
- Obas Øst AS (39 ansatte og en omsetning på 154 mill i 2022)
- RK Rør Anlegg AS (43 ansatte og en omsetning på 129 mill i 2022)
Nummer fire på listen over månedens største konkurser var jernbaneentreprenøren Rallarservice AS, som sto oppført med 30 ansatte og hadde en omsetning på 93 millioner kroner i 2023.
På fylkesbasis spriket tallene betraktelig i august. Seks fylker hadde en økning i konkurser:
Agder hadde en økning på 17%, Rogaland hadde en økning 25% og de tre fylkene som i fjor utgjorde Viken, Østfold, Akershus og Buskerud, hadde en økning på 34%. Verst ut kom Møre og Romsdal, med en økning på 44%.
Hele åtte fylker så en nedgang i konkurser:
Nordland (-7%), Oslo (-22%), Trøndelag (-27%), Vestfold og Telemark, ett fylke i fjor (-39%), Troms og Finnmark, ett fylke i fjor (-37%) og Innlandet (-44%).
Med 22 konkurser i august hadde Vestland samme antall konkurser som i fjor.