Ved inngangen til 2025 oppgir 74 % av alle bedrifter at de har noen eller store utfordringer med å fylle stillinger grunnet mangel på rett kompetanse. Dette tangerer rekordåret 2023 og markerer en økning på fem prosentpoeng fra i fjor, hvor 69 % av bedriftene rapporterte utfordringer.
– Vi har advart om økende kompetansemangel i mange år. På de siste ti årene har andelen arbeidsgivere som ikke finner kompetansen de trenger, steget fra 30 % til 74 %. Det er en dramatisk utvikling på kort tid, og kan skape store utfordringer for konkurransedyktigheten for Norge fremover, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup Norge.
De minste bedriftene er hardest rammet – hele 84 % sliter med å finne riktig kompetanse. Blant bransjene er det særlig energi og infrastruktur (81 %) som har størst utfordringer med å rekruttere kvalifiserte medarbeidere.
IT topper fortsatt listen over mest etterspurte ferdigheter, etterfulgt av ingeniørkompetanse og logistikk/drift.
Kompetansemangelen i Norge skyldes en kombinasjon av teknologisk utvikling, global konkurranse og demografiske endringer. Den teknologiske utviklingen endrer arbeidsmarkedet raskt, og kravene til kompetanse både øker og endrer seg. Kunstig intelligens og digitalisering forsterker denne trenden ytterligere.
Samtidig har globaliseringen ført til økt konkurranse, både om kunder og arbeidskraft. Norske selskaper må tilpasse seg en tøffere markedssituasjon der etterspørselen etter spesialisert kompetanse er høyere enn før og der man konkurrerer på en global arena om de beste hodene.
I tillegg spiller demografi en avgjørende rolle. Store generasjoner fra 1950-tallet er i ferd med å gå av med pensjon, og selv om innvandring bidrar til å fylle tomrommet, mangler mange av de nye arbeidstakerne kompetansen som kreves i dagens arbeidsmarked.
– Disse faktorene kombinert gjør at kampen om den rette kompetansen er hardere enn noensinne, sier Maalfrid Brath.