– Det er viktig med bredde og samlende flertall i en så viktig sak, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.
Han mener at den nye sivilbeskyttelsesloven skaper splittelse blant norske politikere på Stortinget, men også i Norge generelt:
– Vi er opptatt av å innføre en arbeidsplikt i krigssituasjoner og mener det er riktig og nødvendig. Men når det er skapt så mye uro, må vi utsette saken og gå en runde til rundt enkeltformuleringene som skaper mest usikkerhet, utdyper Vedum til statskanalen.
Aps parlamentariske leder Bjørnar Skjæran sier at han har fått med seg at flere partier har varslet om at de ønsker å utsette annengangsbehandlingen av lovforslaget om sivil arbeidskraftberedskap i sivilbeskyttelsesloven. Frp har gitt den nye loven en tommel ned.
– Arbeiderpartiet motsetter oss selvsagt ikke å bruke mer tid på behandlingen av loven, sier Skjæran til NRK.
Sivilbeskyttelsesloven er en lov som skal gi regjeringen hjemmel til å pålegge sivil arbeidsplikt når «rikets sikkerhet er i fare». Du kan nemlig se status for loven her.
Flere redaktører i de ulike storavisene har kritisert den nye sivilbeskyttelsesloven, deriblant har Gunnar Stavrum i Nettavisen og Hanne Skartveit i VG.
Stortinget er i ferd med å gi den til enhver tid sittende regjering svært vide fullmakter dersom landet havner i krig eller sikkerhetspolitisk krise, der Norges sikkerhet eller suverenitet står i fare. Rett før påske foretok våre folkevalgte den første godkjenningen av regjeringens forslag til endringer i beredskapslovgivningen. Den innebærer at vi alle kan pålegges arbeidsplikt dersom Norge havner i krig eller lignende kriser. Den siste og formelt avgjørende avstemningen om lovforslaget kommer denne uken. (Hanne Skartveit / VG)
– Det vil etter Fremskrittspartiets mening være uklokt av Stortinget å vedta de foreslåtte lovendringene, uten at vi har fått bedre svar på de mange spørsmålene som er reist, blant annet om forholdet til Grunnloven, sier partileder Sylvi Listhaug i Frp i en pressemelding.
Fremskrittspartiets stortingsgruppe behandlet saken på nytt onsdag ettermiddag og mener at flere av spørsmålene som er reist den siste uken, burde vært grundigere belyst i Stortingets behandling av saken.
– Stortinget har ikke hastverk med å gjennomføre sluttbehandling av denne loven, men bør ta seg tid til å få bedre svar på spørsmålene som nå har blitt stilt, sier Listhaug.