Nordmenn er opptatt av sjølforsyning og matproduksjon, men gapet mellom vilje og handling er fortsatt stort. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse gjennomført på vegne av Felleskjøpet, hvor flere av svarene peker i en tydelig retning:
- 75 prosent av befolkningen mener vi må produsere mer mat sjøl for å bidra til økt sjølforsyning.
- Halvparten av oss ønsker å lære mer om hvordan man dyrker egen mat.
- Men hele 75 prosent oppgir at de dyrker lite eller ingenting hjemme.
– Dette viser at mange har en grunnleggende motivasjon for å bidra, men fortsatt opplever barrierer når det gjelder kunnskap og kanskje tilgang på utstyr eller plass, sier Line Hildonen Ramstad, konserndirektør for marked og kommunikasjon i Felleskjøpet.
Mer hjemmedyrking
Denne uka gjennomfører Felleskjøpet «Klar, ferdig, så» – en aksjon fra nord til sør for økt sjølforsyning. Gjennom å overføre litt av bondens kunnskap om matproduksjon, kommer flere i gang med hjemmedyrking. På denne måten kan alle bidra til økt sjølforsyning.
– Jobben norske bønder gjør for matproduksjonen er uvurderlig, men sjølforsyning handler også om valgene vi forbrukere tar. Vi mener nordmenn kan lære litt av bonden. I urolige tider hvor det er økende fokus på beredskap, sjølforsyning og norsk matproduksjon, må vi bruke hele landet, sier styreleder Jens Lippestad i Felleskjøpet Agri.
Tall fra NIBIO viser at vi har cirka en million dekar gressplen i Norge. Bevissthet og kunnskap om hjemmedyrking er nyttig på kort sikt – og gir verdifull erfaring med hvordan litt av plenen kan brukes til matproduksjon dersom behovet skulle oppstå.