Lukk

Nasjonalt utbrudd av salmonella

(AGDER PRESS): Mattilsynet etterforsker nå et større nasjonalt utbrudd av Salmonella sammen med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet. Folkehelseinstituttet melder at det så langt er påvist smitte hos 23 personer bosatt i flere fylker.

Alfalfa er en plante som vokser.

Foto: Tri Baskara Sutrisno

Mattilsynet mistenker at økologiske alfalfaspirer kan være kilden. Mattilsynet ber derfor alle som kan ha dette hjemme om å kaste disse.

Kast økologiske alfalfaspirer dersom du har dette hjemme

– Har du spirer kjøpt i butikken i løpet av de siste 3 ukene ber vi deg kaste disse. Rådet gjelder også blandingsprodukter hvor alfalfaspirer er en ingrediens, f.eks. sandwicher, baguetter, salater, wraps og liknende.  I det pågående nasjonale utbruddet er det mange som har spist alfalfaspirer, sier Karina Kaupang, fagdirektør i Mattilsynet

Bakgrunnen for mistanken er gjennomførte pasientintervjuer, epidemiologiske data, pasientenes kjøpsinformasjon og varens distribusjonsmønster.

De vanligste symptomene på sykdommen er diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt også feber.

Les også:  Avvikler AOF-skoler i Agder

Flere produkter trekkes fra markedet

Produsenten Norske Spirer AS har startet tilbaketrekking av alle sine produkter som inneholder økologiske alfalfaspirer fra markedet. Dette gjelder alle pakke- og holdbarhetsdatoer som er på markedet nå, og gjelder alle ledd i distribusjonskjeden.  Mattilsynet følger opp produsenten av disse spirene videre.

– Det er viktig at alle som produserer risikoprodukter har gode rutiner for leverandør- og mottakskontroll på råvarene de bruker, samt sporing, tilbaketrekning og prøvetaking.

Virksomhetene har ansvar for å sikre at det de produserer ikke inneholder helseskadelige mikroorganismer, samt at det kan spores hvor produktene kommer fra. Virksomhetene skal ha systemer og rutiner som sikrer at regelverket overholdes og dermed forhindrer import og omsetning av helseskadelig mat.

Les også:  Historisk utsettelse av gruvedrift på havbunnen

Om utbruddet

Pasientene er bosatt i 9 ulike fylker og antall tilfeller har nå passert 23. I slike utbrudd jobber Mattilsynet tett sammen med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet.

– Vi innhenter informasjon fra flere av de syke personene om hva de har spist og hva de har vært i kontakt med før de ble syke. Der det er mulig, tar Mattilsynet også ut prøver av mat, emballasje og fra produksjonsmiljøer. Veterinærinstituttet undersøker disse for Salmonellabakterier og ser om eventuelle funn kan knyttes til det pågående utbruddet.

Smitteutbrudd med Salmonella er forholdsvis sjelden i Norge. Internasjonalt er de vanligste smittekildene kjøttprodukt, særlig svin- og fjørfekjøtt, men også egg, eggprodukt, melkeprodukt som er upasteurisert eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker, tørket frukt og krydder. 

Les også:  Advarer om pågående svindelforsøk

Produksjon av spirer foregår gjerne ved høy fuktighet kombinert med høy temperatur, noe som gir spesielt gunstige vekstvilkår for eventuelle bakterier som finnes på frøene.

Dersom frøene inneholder bakterier som er sykdomsfremkallende, kan man bli alvorlig syk av å spise slike spirer. Frø som skal benyttes til spireproduksjon må derfor ha blitt håndtert på en hygienisk måte. Dette gjelder også frø til hjemmespiring.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top