Lukk

Mest smitte i tiltakssonen i Agder

(AGDER PRESS): Mattilsynet har sjekket utbredelse av blåtunge i Sør-Norge. De fleste positive anleggene befinner seg i den allerede etablerte tiltakssonen.

selective focus photography of cow

Foto: Jenny Hill Via Unsplash

– Vi antar derfor at det i hovedsak er sviknott fra utlandet som er smittekilden til norske anlegg, sier Ole-Herman Tronerud, sjefsveterinær i Mattilsynet.

Mattilsynet har gjennomført prøvetaking for å kartlegge utbredelse av blåtunge i Norge. Dette ble gjort i slutten av september ved å undersøke tankmelkprøver fra fra anlegg med melkeproduksjon i området fra Rogaland til Østfold, som er den delen av landet der det er økt risiko for å være utsatt for blåtungesmitte.

– Når vi tar ut en tankmelkprøve, får vi en samleprøve med melk fra alle kyr som leverer melk i det aktuelle dyreholdet. Det gir oss god informasjon om det finnes dyr i anlegget som har antistoffer mot blåtunge, uten at vi trenger å ta prøve av hvert enkelt individ.

Les også:  Flere berørt av nettproblemer

Resultatene er som forventet

Av de 675 prøvene som er tatt, viser 54 seg å være positive for antistoffer mot blåtunge. Dette betyr at ett eller flere dyr i anlegget har på et eller annet tidspunkt vært smittet med blåtunge.

Resultatene er som forventet, med flest anlegg med antistoffer mot blåtunge i tiltakssonen. Det er kun enkelte anlegg i andre risikoområder, som Rogaland, Telemark, Vestfold og Østfold, som har testet positivt for antistoffer mot blåtunge.

– Vi antar at det i hovedsak er sviknott fra utlandet som er smittekilden til norske anlegg, og at det i mindre grad har skjedd en oppformering av smitte i sviknott med videre spredning, særlig i områder med kun sporadisk forekomst, sier Tronerud.

Les også:  Krever at Staten tar mer digitalt ansvar

I risikokommuner i Akershus, Buskerud, Telemark, Vestfold og Østfold er over 90 prosent av anleggene med melkeproduksjon undersøkt, og i Agder er 82 prosent av anleggene undersøkt. I Rogaland er det tatt et utvalg på om lag en tredjedel, men likevel er Rogaland det fylket med flest undersøkte prøver.

Restriksjoner på flytting av avlsdyr

Anlegg som har fått påvist antistoffer mot blåtunge gjennom tankmelkprøver, vil bli kontaktet av Mattilsynet. De vil bli orientert om funnet og hva det innebærer for dem.

De anleggene som har fått negativt prøveresultat, vil også motta informasjon.

Les også:  Varsler om flomfare i indre Agder

– Ett eller flere dyr i de positive anleggene har på et tidspunkt vært smittet med blåtunge, og det kan være dyr der som fortsatt er smittet. Disse anleggene vil derfor måtte følge noen krav ved flytting av avlsokser og drektige storfe. Dette er for å redusere risikoen for at smitte kan spres fra deres dyrehold til nye områder.

På oppdrag fra Mattilsynet har TINE og Q-meieriene bistått med prøveuttakene og Veterinærinstituttet har analysert prøvene.

– Dette samarbeidet er vi takknemlig for og viser den gode samarbeidsånden som preger det norske landbruket under hendelser.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top