Lukk

Mange får seg en psykisk knekk på reise

(AGDER PRESS): Forsikringsselskapet Gjensidige merker stadig flere henvendelser på angst, depresjon og psykiske lidelser fra folk som er på reise. Reiselysten er stor, og noen strekker strikken litt for langt.

gray and white airplane on flight near clear blue sky

Foto: John McArthur Via Unsplash

Etter en pandemi med reiserestriksjoner, er nordmenn mer reiselystne enn på lenge, tross dyrtid med høye priser og renter. Sammen med en økning i de vanlige reiseskadene på verdisaker og mindre sykdomsforløp, merker Gjensidige også en økning av folk som trenger hjelp med psykiske lidelser når de er på reise.

– En gjenganger er angst, depresjon og psykoser, og en god del av disse henvendelsene kommer fra folk med langtids psykisk sykdom, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Flere trenger hjelp på reise

Hittil i år har Gjensidige mottatt nærmere 100 slike henvendelser, som er en økning på opp mot ti prosent fra samme periode i fjor. Nå som mange er på farten i høstferien forventer forsikringsselskapet nok en økning i antall henvendelser.

Les også:  Vil øremerke midlene fra Å Energi til ny idrettshall

– Mange har et stort ønske om å dra på ferie, og i håp om at det går fint, tar de sjansen. Likevel kan reisen bli en slik påkjenning at det forverrer sykdommen. Mange som sliter med psykisk sykdom har lav terskel for uforutsette hendelser og utfordringer, som for eksempel forsinkelser eller annen sykdom, noe som kan føre med seg en forverring av sykdommen, sier Eklo.

Han peker også på at mange unge drar på arbeids- og studieutveksling denne høsten, gjerne på lange- og langvarige reiser alene for første gang. Mange får et tøft møte med et annet land og kultur langt borte fra de trygge rammene hjemme i Norge.

Les også:  Flere i Agder fikk skader etter kjøring med sommerdekk

Svært kompliserte saker

Henvendelsene til forsikringsselskapet varierer stort i alvorlighetsgrad. Alt fra en ubehagelig flyreise som har skapt engstelse, til svært alvorlige psykiske lidelser eller traumer etter for eksempel vold, voldtekt og andre alvorlige hendelser.

– Vi gjør alt vi kan for å hjelpe kundene i den vanskelige situasjonen de er i. Dette er likevel svært kompliserte saker. Vi kan for eksempel ikke tvangsinnlegge kunder. Ofte blir løsningen å sende et familiemedlem eller en lege dit kunden befinner seg, som får oversikt og ro over situasjonen og ledsager kunden hjem, sier Eklo.

Vær OBS på at reiseforsikringen ikke dekker alt

Les også:  Flere i Agder fikk skader etter kjøring med sommerdekk

Reiseforsikringen dekker plutselig og uforutsette skader, slik at en skal være oppmerksom på at det ikke er alt som dekkes via reiseforsikring.

– Det gjøres nøye vurderinger i hver enkelt sak, og vi strekker oss så langt vi kan innenfor de rammene vi har, men for eksempel kan en forverring av en allerede kjent sykdom føre til at kunden får avslag på reiseforsikringen. Vurderingen går da blant annet på om det er en plutselig og uventet forverring av sykdommen, eller en forverring som må anses som sannsynlig og forventet. Dette bør man ha med i vurderingen før en legger ut på reiser, sier Eklo.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top