– Analysene av våre inkassokrav bekrefter utviklingen i forskjells-Norge. De som ikke eier sin egen bolig, er ofte ikke kvalifisert til å få boliglån, ettersom de har lavere inntekter. Dette forplanter seg dessverre til betalingsproblemer i form av økte inkassokrav, sier Christoffer Steen-Hansen, analysesjef i Kredinor.
Tallene er basert på Kredinors kundebase.
Dårligere til å løse kravene
Analysen fra Kredinor viser at de som eier bolig står for 50 prosent av de nye inkassokravene som kom til Kredinor i andre kvartal i år, mens den andre halvparten var fra de som leide egen bolig. Videre viser Kredinors analyser at de som leier er dårligere til å ordne opp i inkassokravene sine. Etter 60 dager var løsningsgraden 67 prosent for de som eier bolig, og bare 35 prosent for de som leier.
– Tallene viser at de som eier bolig, har færre saker i utgangspunktet, og de sakene de får, lar seg lettere løse. Dette kan ha sammenheng med at de som eier bolig, har større fleksibilitet i økonomien. Et annet moment er at de som har eid bolig de siste årene, som oftest også har hatt en fin prisutvikling. Dette har gitt dem mulighet til å refinansiere kortsiktig gjeld hvis de har hatt betalingsutfordringer, og boligverdiene har gitt dem en egen buffer mot uforutsette utgifter, sier Steen-Hansen.
På motsatt side viser analysen at leietakerne ikke har samme fleksibilitet i økonomien. Dette understøttes også av Levekårsundersøkelsen fra SSB, som viser at 35 prosent av de som leier, bruker mer enn 40 prosent av inntekten på å bo. Det er betydelig høyere enn dem som eier bolig, der tilsvarende tall bare er 15 prosent
– Det er dårligere likviditet blant leietakerne. Våre analyser viser at leietakerne dermed kommer inn i dårlige spiraler der kravene bygger på seg, og de sliter med å løse inkassosakene sine, sier Steen-Hansen.