– Vi er glade for å nå kunne tilby et eget opplegg rettet mot pårørende, at de kan søke hjelp for sin egen del og uavhengig om spilleren selv har oppsøkt hjelp. Nærstående av spilleavhengige kan være ektefelle, samboer, søsken, slektning eller en nær venn som opplever utfordringer knyttet til spilleproblemer hos en de er glade i, og derav står i en svært krevende livssituasjon, sier Magnus Eidem, avdelingsleder for Blå Kors spilleavhengighet.
Tilbudet er gratis og krever ingen henvisning, den enkelte melder seg på via nettsiden til Blå Kors.
– Et tilbud til denne gruppen pårørende har lenge vært en mangel innenfor hjelpeapparatet, til tross for at det dreier seg om et betydelig antall mennesker som i stor grad påvirkes av spillingen til noen de står nært.
Det sier Trude Klevan, professor ved fakultetet for helse- og sosialfag ved Universitet i Sørøst-Norge. Hun forteller hvordan pårørende selv lenge har etterlyst et slikt tilbud.
– Pårørende ønsker et sted der de både kan få hjelp for sin egen del, hjelp til å støtte spilleren og hjelp til hvordan man som familie kan håndtere situasjonen, sier Klevan.
Hun mener det er et stort behov for et terapitilbud til denne gruppen, der konsekvensene av alvorlige spilleproblem går kraftig utover familien. For selv om spillingen skulle opphøre, vil mange familier likevel streve med konsekvensene av spillingen i mange år. Dette kan både være dype økonomiske problemer, i tillegg til en rolleforskyvning i familien og problemer knyttet til manglende tillit.
Å søke hjelp skal oppleves trygt
– Vi vet det kan være vanskelig for pårørende å søke hjelp. Skyld og skamfølelse gjør at spilleproblemet ofte forties, og manglende forståelse i hjelpeapparatet har ikke gjort det noe enklere for pårørende å sette ord på problemene, sier Klevan.
Blå Kors spilleavhengighet drifter fra før lavterskeltilbudet Fjernbasert behandling for spilleavhengige, et nasjonalt tilbud som over mange år kan vise til gode resultater og viktigheten av at det finnes oppfølging som ikke krever henvisning. Nå kan pårørende søke hjelp på samme måte. Arbeidsmetodikk vil variere etter hvilke utfordringer og behov den pårørende har og de vurderinger terapeuten gjør.
– Dette gjør det lettere for mange å søke hjelp. Det kan oppleves trygt å ha samtaler over telefon, og at man slipper å gå via sin fastlege eller oppsøke hjelp i nærmiljøet, fortsetter Magnus Eidem i Blå Kors spilleavhengighet.