Lukk

Krevende for bemanningsbransjen

(AGDER PRESS): Bemanningsbransjen fikk et fall på 4,8 % og opplever nedgang i de fleste yrkesområder, i takt med betydelig avkjøling av norsk økonomi.

logo Agder Press nyheter verden

Det viser statistikk for første kvartal som NHO Service offentliggjør i dag.

Fra 1. kvartal 2013 til samme kvartal i år var det en nedgang på 4,8 % i solgte arbeidstimer.
Markedsutviklingen varierer rundt om i landet. Det er nedgang i 10 av 19 fylker. Størst nedgang opplever Nord-Trøndelag (-45,8%) og Sogn- og Fjordane (-28,4%), men det er også tilbakegang  i Telemark (-21,2%), Rogaland (-14,3%),  Vestfold (-13,1%) og Oslo (-12,7%). 
Nord Norge har en positiv utvikling. Det er særlig verdt å merke seg at veksten er på hele 56,1% i Troms og 49,3% i Nordland. Andre fylker med positiv utvikling er Aust-Agder (+29%), Akershus (+8%) og Finnmark (+7,3%).

Les også:  Foreslår å utvide to naturreservater i Agder

Det yrkesområdet med mest positiv utvikling i 1. kvartal var «Oppvekst og utdanning» som har en vekst på 13,4 %., tett fulgt av «Økonomi og regnskap» (+9,2%). Typisk for disse områdene er at de ikke er så konjunkturutsatte.

Det er kraftig nedgang innen «Lager/logistikk/transport» (-12,6%), IT (-10,6%), «Industri/produksjon» (-9,7%) og «Kundesenter/callsenter» (-9,7%). Også i det store området «Bygg og anlegg» fortsetter nedgangen (-7,2%).

– Nedgangen totalt sett er ikke dramatisk og kan ikke sammenliknes med endringene som skjedde i kriseåret 2009, sier fagsjef Even Hagelien i NHO Service.

– Imidlertid er det verdt å merke seg at markedsutviklingen for bemanningsbransjen i Norge er svak sett i forhold til de fleste europeiske land. Den siste europeiske statistikken viser at det bare er i Sveits man ser en tilsvarende negativ utvikling. I EU-landene er det vekst, sier Hagelien.

Les også:  Mann varetektsfengslet for tyveri

Nedgangen i bransjen gjennom 2013 kunne i stor grad forklares ut fra endrede rammebetingelser. Ettersom det i 1. kvartal sammenliknes med et kvartal hvor nye rammebetingelser var innført vil ikke dette være en like naturlig begrunnelse for nedgang nå. Det er dermed grunn til å tro at tallene fra bransjen indikerer at vi er på vei inn i en avkjøling av norsk økonomi.

Når det gjelder omsetning viser statistikken et nivå på linje med i fjor, noe som betyr en nedgang ettersom inflasjon normalt ville innebære en viss prosentmessig omsetningsvekst fra år til år. Videre innebærer avviket mellom utviklingen i fakturerte timer og omsetning at det har skjedd en viss prisvekst i perioden.

Les også:  750.000 kroner i underskudd etter turneringer

Prosentandelen av heltidsstillinger som ytes gjennom bransjen holder seg ganske stabilt på rundt 1 % til tross for svingningene i solgte timer og omsetning.
Dette forteller oss at utviklingen i antall personer som arbeider i bransjen er proporsjonal med det totale antallet personer i det norske arbeidsmarkedet. Synker størrelsen på arbeidsstyrken synker aktiviteten i bemanningsbransjen.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top