Lukk

Kornavlingene økte i 2024

(AGDER PRESS): Kornavlingene ser ut til å bli 40 prosent høyere enn fjoråret, som var et av de svakeste årene på lenge. Matandelen forventes imidlertid å bli betydelig lavere enn snittet de siste årene. Den lave tilgangen på matkorn gjør at importbehovet er stort.

To traktorer på et jorde.

Foto: Unsplash

Siste rapport om tilgangen på norsk korn fra markedsregulator Felleskjøpet Agri, viser en lavere totalproduksjon enn forventet tidligere i høst. Forventet avling av korn og proteinvekster er nedjustert med 4 200 tonn sammenliknet med prognosen i september.

Totalproduksjon av korn i 24/25-sesongen forventes å bli på 1 184 000 tonn. Dette er 40 prosent høyere enn i 23/24-sesongen, og omtrent akkurat på gjennomsnittet for de siste fem årene.

Matandelen fra årets kornavling forventes å bli veldig lav

Mengden hvete med matkvalitet er beregnet til 68 000 tonn, som er 20 prosent høyere enn i fjor, men betydelig lavere enn snittet for de fem siste årene. Andelen hvete med matkvalitet er kun på 30 prosent, som er like lavt som i fjor. Før fjoråret har ikke matandelen vært så lavt siden 2011.

Les også:  Coop tilbakekaller pizzaboller

Det er været som i stor grad avgjør hvor stor andel korn som ender opp med matkvalitet. I år var det mye nedbør i en kritisk periode på sensommeren og tidlig høst, som førte til at kvaliteten på kornet ble dårligere.

Stort importbehov og ustabilt internasjonalt

Den lave tilgangen på matkorn gjør at importbehovet er stort. Totalt er det ventet at Norge må importere 225 900 tonn matkorn denne sesongen. Det innebærer en norskandel på 28 prosent matkorn.

I sin november-prognose har IGC (Det internasjonale kornrådet) tatt ned forventningene til verdensproduksjonen av hvete i 2024/25. Den forventes nå å bli omtrent identisk med fjorårssesongen. I Europa spriker forventningene til årets sesong veldig. Frankrike – EUs største kornprodusent – forventer den dårligste hveteavlingen på 40 år.

Les også:  Israel godkjenner våpenhvile med Libanon

Etter en markant stigning frem mot sommeren har verdensmarkedsprisene på hvete vært ganske ustabile. Prisen på norsk hvete har ligget over de internasjonale prisene i hele 2024. Prisene begynte å nærme seg hverandre på forsommeren, men gapet har igjen økt de siste månedene.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top