– Vi ønsker å forebygge alvorlige forgiftninger. Derfor oppfordrer vi alle til å bruke de ressursene som finnes – som brosjyrer, informasjon på flere språk og soppkontroller, sier kommuneoverlege Øystein Therkelsen, ifølge en uttalelse på Lyngdal kommune sine nettsider.
Flere alvorlige forgiftninger i Norge de siste årene viser hvor viktig det er å være forsiktig. Enkelte sopper kan gi varige skader på lever eller nyrer.
Giftinformasjonen informere om at mange av de som blir forgiftet har utenlandsk bakgrunn. Ofte skyldes det at sopp som er spiselig i hjemlandet, kan ligne på giftige sopper i Norge.
Fjorårets soppsesong var det flere personer som ble forgiftet, og enkelte av disse fikk varige skader på lever og nyrer.
I de mest alvorlige tilfellene kan pasienter trenge langvarig dialyse eller transplantasjon, skriver kommunen.
I september i fjor ble flere personer innlagt på Sørlandet sykehus etter å ha blitt forgiftet av sopp i Kristiansand. Det viste seg at flere av hadde spist den giftige soppen som heter «spiss giftslørsopp». Dette kan medføre alvorlige komplikasjoner for nyreskader.