Lukk

Isforholdene til påskeferien 2014

(AGDER PRESS): Isen er i full oppløsning i lavlandet fra Nordland og sørover. I fjellet er det stort sett farbar is, men også i høyden må man vise økende oppmerksomhet der vann strømmer under isen.

logo Agder Press nyheter verden

På Østlandet må en over ca 600 moh før det meste av isen er farbar. Isen er vesentlig tynnere enn normalt i år, så der isen svekkes av reguleringer kan den raskt bli farlig tynn. Hold derfor ekstra god avstand til påvirkete områder. Se røde felter på www.nve.no/iskart.

Den tynne isen gjør også at en må regne med kortere nedbrytingstid om våren. Værprognosene tilsier langsom svekking av isen opp til ca 800 moh. Over 800 moh regner vi med at isen vil være farbar gjennom påsken. Følg merkete løyper og lytt til lokalkjente. På Vestlandet er det isfritt i lavlandet. I høyden er det uvanlig stor variasjon i istykkelsen både fra vann til vann, og fra sted til sted på samme vann. I sør har mange vann tynne partier helt opp til 700 moh, og først over ca 1000 moh kan man si at de fleste vann er trygge. Isforholdene blir gradvis bedre nordover til Møre og Romsdal.

I Trøndelag er det stort sett farbar is over ca 300-400 moh. Videre nordover synker grensen til havsnivå i Troms. I påsken er det meldt plussgrader også om natten i lavlandet, så i løpet av påsken venter vi at den laveste farbare isen svekkes slik at grensene for farbar is blir 100-200 moh høyere opp enn i dag. I Fjellet ventes isen å holde seg gjennom påsken, også i indre strøk i Troms samt i Finnmark.

Ingen vann er helt trygge! Med ordet «farbar» is indikerer vi at det er trygt å gå på isen ved et fornuftig veivalg.

Regionvise isvarsler:

Finnmark:
Snøfall ga tidlig overvann som nå har frosset til 20-40 cm sørpeis øverst. Under sørpeisen er det 30-60 cm stålis, tykkest på små vann som isla seg i midten av oktober, og tynnest på vann som isla seg sent og raskt ble dekket med snø. Vannene er nå farbare, men vær spesielt forsiktig der vann strømmer under isen, slik som ved innløp, utløp og trange sund. Unngå også områder som er påvirket av reguleringer.

I påsken er det meldt plussgrader, men nattefrost i indre strøk Det ventes derfor ingen vesentlige endringer i isforholdene i indre strøk, men på kysten vil snøen smelte, og på de lavestliggende kan nedbrytingen starte. Vi tror likevel ikke at isen vil bli ufarbar i løpet av påsken.

Mange ulykker i Finnmark skjer ved snøskuterkjøring på elv. I Altaelva meldes om tynn is i år. Det er ikke noe som tyder på at det gjelder uregulerte elver i Finnmark. Vannføringen er litt høyere enn normalt, noe som kan gi noen flere råker. Vis fornuft.

Les også:  Kunstner fortviler etter vandalisering

Troms:
Kulde med lite isolerende snø har i vinter gitt svært gode isforhold i lavlandet med mye skøytbar stålis. Nattefrost har forsinket nedbrytingen av isen, til tross for plussgrader om dagen i lavlandet. Foreløpig er isen bare svekket ved bekkeinnløp. I påsken er det meldt plussgrader hele døgnet i lavlandet i ytre strøk. Snøen på isen vil smelte og på de lavestliggende vil nedbrytingen starte. Noen vann i ytre strøk kan bli ufarbare i løpet av påsken, men værforholdene er helt avgjørende. I indre strøk og over ca 300 moh i ytre strøk ventes det små endringer i isforholdene, kanskje noe mer overvann i perioder på de laveste vannene.

I fjellet er isen også farbar, men unngå som alltid områder som er påvirket av reguleringer. Statskog Fjelltjenesten har målt på en rekke vann 70-120 cm is, mesteparten i ett sammenhengende lag.

Nordland:
Det har vært uvanlig god stålis på de fleste små og mellomstore vann i lavlandet i vinter. De siste ukene har det vært plussgrader i lavlandet om dagen, men i indre strøk er det gjenfrysing igjen om natten. Det er derfor først og fremst de lavestliggende vannene i ytre strøk som er betydelig svekket eller isfrie, men Statskog Fjelltjenesten har registrert svekking på lavtliggende skogsvann også i indre strøk.

I påsken er det meldt plussgrader hele døgnet, helt opp til ca 300 moh i indre strøk. Snøen på lavtliggende vann vil smelte, og deretter kan nedbrytingen starte. Isen under 400-500 moh i ytre strøk og under 300 moh i indre strøk kan derfor bli ufarbar i løpet av påsken. De lavestliggende av dem er allerede svært farlige. Høyere opp ventes små endringer.

I høyfjellet er vannene farbare, men unngå som alltid områder som er påvirket av reguleringer.

Statskog Fjelltjenesten har målt isen på mange vann i fylket. Isen var 50-100 cm tykk på uregulerte vann.

Trøndelag og Møre og Romsdal:
De siste dagene har det vært plussgrader også om natten i lavlandet i Trøndelag, så isen har tæret kraftig under ca 300 moh i ytre strøk og 200 moh i indre strøk. Med økende snøsmelting svekkes isen der vannet strømmer under isen. Smale vann med en del gjennomstrømning er derfor spesielt utsatt for tidlig vårløsning. På større flater hvor vannet får ligge i ro under isen er isen ennå tykk og solid, i hvert fall over ca 400 moh i ytre strøk og 300 moh i indre strøk.

Les også:  750.000 kroner i underskudd etter turneringer

I Møre og Romsdal er våren kommet lenger, og det meste er isfritt i lavlandet. En må opp i ca 500-600 moh før det meste er farbart.

I fjellet er de fleste vann farbare med god stålis, men unngå som alltid områder som er påvirket av reguleringer.

I påsken er det meldt plussgrader hele døgnet i lavlandet, og isløsningen vil skyte fart. Over ca 500 moh vil nattefrost forsinke isløsningen. Flere vann i høydene 200-400 moh som i dag er farbare, ventes å bli farlige i løpet av påsken. Over ca 500 moh ventes først og fremst overvann og større råker der vannet strømmer. Over 800 moh ventes små endringer.

Sogn og Fjordane og Hordaland:
I lavlandet er vannene isfrie. Over ca. 600-700 moh er mange vann ennå farbare, særlig i nord. Merk at det er stor variasjon med størrelse og dyp, og også forholdsvis stor variasjon på ett og samme vann. Mange vann av litt størrelse har partier med tynn is. Isforholdene er best i nord da snø har forsinket isleggingen i sør. Generelt er det betydelig mindre is enn normalt, men de fleste uregulerte vann i høyden har minst ett islag over 10 cm.

I år med dårlige isforhold, som i år, blir isen mer svekket av reguleringer. Hold derfor ekstra god avstand til påvirkete områder. Se røde felter på www.nve.no/iskart.

Over ca 1000 moh regner vi alle uregulerte vann som farbare.   I påsken er det meldt plussgrader både dag og natt opp til ca 700 moh. Enda flere vann under 700 moh ventes derfor å bli farlige i løpet av påsken. Høyere opp er det ennå nattefrost. Nedbrytingen skjer derfor langsommere på vannene fra 700-900 moh. Snø på vannene forsinker nedbrytingen da snøen må smeltes før isen brytes ned for fullt. Over 900 moh ventes mindre endringer.

Rogaland og Agder:
I lavlandet er vannene isfrie. Over ca. 600-700 moh er mange vann ennå farbare, særlig i nord. Merk at det er stor variasjon med størrelse og dyp, og også forholdsvis stor variasjon på ett og samme vann. Mange vann av litt størrelse har partier med tynn is. Generelt er det betydelig mindre is enn normalt, men de fleste uregulerte vann i høyden har minst ett islag over 10 cm.

I år med dårlige isforhold, som i år, blir isen mer svekket av reguleringer. Hold derfor ekstra god avstand til påvirkete områder. Se røde felter på www.nve.no/iskart.

Les også:  Ytterligere en person pågrepet

Over ca 1000 moh regner vi alle uregulerte vann som farbare.

Isen er generelt litt bedre østover mot Agder, og de angitte høydegrensene er ca 100 m lavere i øst.

I påsken er det meldt plussgrader både dag og natt opp til ca 700 moh. Enda flere vann under 700 moh ventes derfor å bli farlige i løpet av påsken. Høyere opp er det ennå nattefrost. Nedbrytingen skjer derfor langsommere på vannene fra 700-900 moh. Snø på vannene forsinker nedbrytingen da snøen må smeltes før isen brytes ned for fullt. Over 900 moh ventes mindre endringer. Igjen ca 100 moh lavere grenser i Agder.

Østlandet:
Isen under ca 500 moh er i full oppløsning, og de lavestliggende er stort sett isfrie, særlig øst for Oslofjorden opp til Kongsvingerområdet. Mellom 400 og 600 moh finner man både farbare og ikke farbare vann.

Over ca 600 moh er de fleste uregulerte vann ennå farbare for en skiløper om en unngår steder hvor vannet strømmer under isen. Isen er betydelig tynnere enn normalt i år, så der isen svekkes av reguleringer kan den raskt bli farlig tynn. Hold derfor ekstra god avstand til påvirkete områder. Se røde felter på www.nve.no/iskart.

Vannene med tynnest is er de som isla seg under snøfall rundt 8. desember eller 10. januar. De fleste av disse vannene er nå i full oppløsning, men noen fjellvann har bare så vidt startet nedbrytingen. Et eksempel er sørligste del av Femunden (660 moh) som ligger i et kaldt og værhardt område, men isen har vært tynn i hele vinter da snø har isolert for videre isvekst. 8. april var det fortsatt bare 25 cm is hvorav kun 14 cm av god ståliskvalitet. Det er under halvparten av et normalår. Isen kan bli mye raskere farlig enn man er vant med på disse vannene.

I påsken er det meldt plussgrader både dag og natt opp til ca 500-600 moh. Høyere opp er det ennå nattefrost. Det ventes derfor langsom nedbrytingen på vann fra 500-800 moh. Høyere opp ligger det stort sett snø på vannene som først må smeltes før nedbrytingen av isen kan starte. Over 800 moh ventes mindre endringer.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top