Lukk

Her er folk mest redd for innbrudd

(AGDER PRESS): Folk fra Oslo og Akershus er mest redd for innbrudd. Det viser en undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Norges største leverandør av boligalarmer, Verisure.

I hovedstadsområdet svarer hele én av tre at de er bekymret for innbrudd, mens det for eksempel på Vestlandet bare er én av fem som svarer det samme.

– Det er en tydelig sammenheng mellom de faktiske innbruddstallene og graden av redsel, sier kommunikasjonssjef i Verisure, Cecilie Knudsen. – Vi ser at folk i storbyene er generelt mer bekymret enn folk som bor i bygder og steder med under 5000 innbyggere, noe som også stemmer godt overens med innbruddsstatistikken.

I føge SSB er det også i Oslo det blir begått mest vinningskriminalitet med 76,9 tilfeller per 1 000 innbyggere. Deretter følger Hordaland og Vest-Agder med et omfang som er under halvparten av det Oslo hadde i 2013, det vil si henholdsvis 31,9 og 31,5 per 1 000 innbyggere[1].

Unge mest redde
Noe oppsiktsvekkende viser det seg også at unge voksne fra 18-35 år er den aldersgruppen som er mest bekymret for innbrudd. På landbasis svarer hele 30 prosent av unge i denne aldersgruppen at de er redde for at noen skal bryte seg inn hos dem. Blant de over 55 er det 22 prosent som svarer at de er bekymret for innbrudd.

– Det er noe overraskende at unge er de som er mest bekymret for innbrudd. Dette er en klar endring fra lignende undersøkelser vi har gjennomført tidligere[2], sier Knudsen.

Mest alarmer på Østlandet
Mens bare 18 prosent av innbyggerne i Trøndelag og Nord-Norge har innbruddsalarm, viser statistikken at over 45 prosent har det i Oslo og Akershus.

– I følge våre statistikker er sannsynligheten for innbrudd hele åtte ganger lavere dersom man har installert boligalarm, sier Knudsen.

Foruten det du kan gjøre selv, gjør ny elektronikk det enklere å beskytte hjemmet mot innbrudd. Dessuten vil forsikringspremien mest sannsynlig bli redusert hvis du har en moderne innbruddsalarm. Innbruddstyver unngår helst boliger som er merket med alarmskilter, samtidig som man blir varslet dersom noen er freidige nok til å prøve seg.

– Nå har det også kommet app-baserte alarmsystemer der du kan bruke smarttelefonen til å slå av og på lys, TV og annen elektronikk. Det gjør det mye enklere å få det til å se ut som noen er hjemme, selv om du befinner deg flere hundre mil unna. En slik app kan også være beroligende mens man er på ferie, da man hele tiden kan sjekke om alarmen er på, og følge med på huset uansett hvor man er, sier Knudsen.

10 råd mot innbrudd:

1. Sosiale medier
Mange tror at det man legger ut på sosiale medier som Facebook, Twitter, Instagram og lignende kun er synlig for sine venner. Statusoppdateringer, inn-sjekkinger og lignende kan imidlertid være synlige også for andre. Tenk over hva du poster på sosiale medier. Man bør ikke annonsere at huset er tomt ved å gi for detaljert informasjon om hvor man er og hvor lenge man er borte.

2. Få det til å se ut som om du er hjemme
Ikke rydd bort ting som får hjemmet til å se bebodd ut. La gjerne kaffekoppen stå igjen på stuebordet. Tyver ser ofte etter tegn på at du er bortreist, for eksempel gardiner som er trukket for, visne blomster og lignende.

3. Unngå full postkasse

Stopp eller omadressér posten og avisen mens du er på ferie. Posten kan du stoppe eller omadressere ved å ringe 81000710, ved å gå inn på www.posten.no, eller ved å fylle ut en blankett på ditt lokale postkontor. Husk å merke feriepostkassen din tydelig dersom du bestiller ettersending av post og aviser.

4. Viderekoble telefonen

Mange tyver ringer på forhånd for å sjekke om huset står tomt. Ikke sett på telefonsvareren med beskjed om at du er på ferie. Dersom du fortsatt har hjemmetelefon; sett telefonen over til mobilen, dit du reiser, eller til en bekjent.

5. Fylle søppelkassen og måke snø

En tom søppeldunk eller umåkt oppkjørsel er tydelige tegn på at du ikke er hjemme. Be naboen kaste litt søppel i dunken din samt hjelpe deg med å måke.

6. Fjern verdisaker

Ikke la sølvtøy, smykker, datautstyr, penger og andre lett omsettelige verdigjenstander ligge synlig i huset. Verdifulle gjenstander bør oppbevares i bankboks. Lag gjerne en oversikt over verdigjenstandene i boligen og ta bilder av dem og rommene i huset. Husk å oppbevare bildene på et innbruddssikkert sted.

7. Styr lys og lyd

En enkel klokkebryter kan slå av og på lys og kanskje en radio mens du er borte. Med SmartPlugs og Verisures app kan du enkelt styre flere av husets elektriske komponenter med mobilenmens du er på ferie.

8. Montér doble dørlåser

Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Montér doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører.

9. Montér alarm

Hus med innbruddsalarm utsettes sjelden for innbrudd. Alarmen bør være tilknyttet en alarmsentral. Glem ikke sikring av annen etasje; husk tyvene har stige – eller de bruker din eller naboens! Som medlem i Huseiernes Landsforbund får du rabatt på alarm fra Verisure.

10. Alliér deg med naboen

Gode naboer passer på huset for hverandre når de drar på ferie

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top