– Med det volumet vi produserer av kylling, gir små endringer betydelige forbedringer i utslippene våre. Effekten av tidlig fôring på rugeriet er revolusjonerende, ikke bare for dyrevelferden, men også for de positive ringvirkningene dette har på utslippene våre, sier Hilde Talseth, administrerende direktør i Norsk Kylling AS.
I 2024 økte selskapet produksjonen med 1 732 tonn kylling, og reduserte utslippene per kilo kylling med 5,5 prosent, fra 3,34 kgCO2e pr kg kylling i 2023 til 3,17 kgCO2e i 2024.
– 5,5 prosent lavere utslipp per kilo kylling vi produserer er en imponerende laginnsats som viser at det er mulig å gjøre norsk matproduksjon mer klimavennlig. Når vi jobber målrettet, få vi også gode resultater, sier Talseth.
I 2023 åpnet Norsk Kylling AS nytt rugeri der kyllingene får tilgang på fôr, vann og lys umiddelbart etter klekking. Effekten av tidlig fôring har gitt kyllingene bedre helse og immunforsvar, som igjen har gitt lavere dødelighet og høyere vekt på kyllingene. Det har gitt Norsk Kylling AS bedre utbytte, med mer kjøtt på hver enkelt kylling som slaktes.
Effekten fra tidlig fôring stopper ikke der. Med bedre helse tar også kyllingene til seg næring bedre, og har fått høyere vekt, noe som gjør at de kan spise et lettere fôr med lavere utslipp.
–Når 70 prosent av utslippene våre kommer fra fôret kyllingen spiser, har denne forbedringen mye å si for utslippene våre. Med bedre helse kan vi også redusere temperaturen i fjøsene med to grader, og vi får mindre utslipp fra gjødsel. Det et er ingen tvil om at forbedringen på rugeriet har mye av æren for at vi nå slipper ut fem prosent mindre CO2e pr kilo kjøtt vi produserer.