Lukk

Forsvaret har sendt norsk fregatt til Stillehavet

(AGDER PRESS): Norge deltar i en britisk-ledet hangarskipsgruppe som skal seile til Indiahavet og Indo-Stillehavet.

Et krigskip ute i havet

Illustrasjosnfoto: GNP / Agder Press Photo Agency (APPA)

– Seilasen gir Forsvaret verdifull erfaring i å operere sammen med våre viktigste allierte. Det styrker vårt forsvar her hjemme, sier forsvarsminister Tore O. Sandvik.

Operasjon Highmast er i gang. I dag la fregatten KNM Roald Amundsen fra kai i Bergen. De neste åtte månedene skal fregatten være en del av en britisk hangarskipstyrke som skal seile til Middelhavet, Indiahavet og Indo-Stillehavet. Også logistikkfartøyet KNM Maud deltar på deler av seilasen.

Tolv land bidrar med støtte til gruppen. Norge er den eneste nasjonen som skal seile med hangarskipsgruppen gjennom heile seilasen.

Les også:  Ny lov splitter Stortinget og befolkningen

Sjøforsvaret har gjort grundige forberedelser og i dag ble mannskapet på KNM Roald Amundsen ønsket en god seilas fra forsvarsminister Tore O. Sandvik, sjef for Sjøforsvaret, kontreadmiral Oliver Berdal og nestkommanderende i det britiske sjøforsvaret, Second Sea Lord Sir Martin Connell.

Tettere operativ integrering med britiske forsvar

Et britisk Wildcat-helikopter skal operere ut fra KNM Roald Amundsen under hele operasjonen, og helikopterbesetningen skal være om bord på den norske fregatten.

– Vårt mannskap seiler langt hjemmefra, men de seiler for å styrke vårt forsvar her hjemme. Storbritannia er vår viktigste europeiske allierte. Vårt samarbeid er essensielt for forsvaret i nordområdene. Erfaringene fra integrerte hangarskip-operasjoner styrker forsvaret av våre havområder og Norges trygghet, sier forsvarsminister Tore O. Sandvik.

Les også:  Avlivet skadet elg i Tvedestrand

– Jeg har full tillit til besetningen som nå er klare for et viktig seilas, sammen med en av våre nærmeste allierte. De skal ut og gjøre en viktig innsats for Norge, og jeg ønske å takke både besetningen og dem som venter her hjemme. Når vi sender våre kvinner og menn ut flere måneder i strekk, er det en ekstra påkjenning for dem som gjør jobben på hjemmebane, sier sjef for Sjøforsvaret, kontreadmiral Oliver Berdal.

Etter om lag fire måneder skal det byttes besetning. På hver besetning er det rundt 32 av besetningsmedlemmene som er vernepliktige gaster.

Les også:  Rekordmange elever fullfører videregående

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top