Lukk

Flertallet trosser reglene om mobilbruk

(AGDER PRESS): 94 prosent bilister er kjent med hele eller deler av straffen for å bruke mobil under kjøring, men det er stor forskjell på hvordan de forholder seg til reglene. De yngste bryter forbudet oftest.

En som kjører samtidig han ser på mobiltelefoni

Foto: Reynaldo Dallin

Det viser en ny undersøkelse som Respons Analyse har gjort på vegne av Fremtind.

– For å bruke mobilen lovlig, må den være koblet til et håndfri-system eller plassert i en egen mobilholder ved siden av rattet. Du har ikke lov til å bruke mobilen på en måte som innebærer at du holder den i hånden, og du kan heller ikke skrive SMS eller surfe på mobilen, selv om den er plassert på korrekt måte, forklarer skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Brytes forbudet, kan bilistene bli bøtelagt og få tre prikker i førerkortet.

– Undersøkelsen vår viser at de aller fleste er klar over dette – det er kun seks prosent som svarer at de ikke kjenner til konsekvensene for å bryte mobilforbudet under kjøring. Det er riktignok noen forskjeller på alder og kjønn: Kjennskapen er høyest blant menn og den stiger med alder. Det er kun én av tre under 35 år som sier de kjenner reglene svært godt, sier skadeforebyggeren.

Les også:  Må belage seg med buss for tog i sommer

De yngste synder mest

På spørsmål om hvordan bilistene forholder seg til reglene rundt mobilbruk i bil, er det et flertall (72 %) som oppgir at de bruker håndfri-system når de snakker i telefon, men andelen er klart lavest blant de yngste bilførerne.

Det er også den yngste aldersgruppen (18-24) som i størst grad oppbevarer mobilen i midtkonsollen, og 9 prosent i denne aldersgruppen svarer at de av og til sender SMS mens de kjører. Dette er betydelig høyere enn blant eldre – kun 1 prosent av de over 65 år gjør det samme.

Les også:  Må belage seg med buss for tog i sommer

– Det er urovekkende at noen sender SMS under kjøring. Som sjåfører har vi et stort ansvar for å være aktsomme i trafikken. Trafikkbildet endrer seg raskt, og derfor er det viktig å fokusere kun på bilkjøringen, understreker Hofstad-Nielsen.

Ifølge tall fra Utrykningspolitiet, fikk 5 838 norske bilister bot for mobilbruk under kjøring i 2024. Det er en nedgang fra årene før. Så har også bøtesatsene steget kraftig de siste årene:

Mens boten i 2021 kostet 1700 kroner, må du nå punge ut hele 10 450 kroner for å bryte mobilforbudet.

Les også:  Må belage seg med buss for tog i sommer

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top