– Den humanitære situasjonen i Gaza er katastrofal. Helsevesenet er nesten ødelagt og sykehusene som fortsatt er i drift har vanskelig for å behandle komplekse skader og livstruende sykdommer. Regjeringen har derfor besluttet å imot inntil 15 nye pasienter til Norge i år, som del av EU-ordningen med medisinsk evakuering av pasienter fra Gaza. Dette kommer i tillegg til omfattende norsk humanitær hjelp til befolkningen i Gaza, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Regjeringen besluttet i juni 2024 å ta imot inntil 20 pasienter fra Gaza til Norge for behandling hos norsk spesialisthelsetjeneste. Den 5. mai ble de siste to pasientene evakuert til Norge, og samtlige pasienter har mottatt eller mottar nå medisinsk behandling.
Norge deltar i en EU-ledet ordning for evakuering av pasienter fra Gaza. De første evakueringene startet sommeren 2024, og siden har totalt 206 pasienter og 450 medfølgende blitt evakuert fra Gaza og Egypt til 13 europeiske land. Norge er den fjerde største bidragsyteren for mottak av pasienter. I tillegg stiller vi vårt spesialutstyrte medisinske evakueringsfly til disposisjon for evakuering til andre europeiske land.
Norge finansierer flere tiltak for å bistå befolkningen i Gaza. Norsk støtte går til humanitære organisasjoner som befinner seg i Gaza, til organisasjoner som leverer humanitær nødhjelp når grensene er åpne og til palestinske myndigheter. Dette er nødhjelp for å avhjelpe den ekstreme helsekrisen og for å øke den lokale helsekapasiteten. Vedvarende kamphandlinger har lagt Gazas helsevesen i grus.
– Israels opptrapping av krigføringen på Gaza og den 11 uker lange blokaden etter 2. mars, har ført til en umenneskelig situasjon for palestinerne. Denne hensynsløse behandlingen av sivilbefolkningen i Gaza er dypt rystende, totalt uakseptabel og fordømmes på det sterkeste. Norge har gjentatte ganger bedt Israel om umiddelbart å legge til rette for full tilgang for FN og humanitære organisasjoner, slik at livsnødvendig hjelp kommer frem til alle som trenger det sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Siden krigen startet, har israelske myndigheter nektet kronisk syke pasienter fra Gaza å få behandling ved sykehus på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Derfor befinner det seg tusenvis av pasienter i Gaza med livstruende kroniske sykdommer. De har alle akutte behov for spesialisthelsetjenester.
– Jeg er glad for at Norge kan tilby spesialisert behandling til pasienter fra Gaza. Vårt helsepersonell vil sørge for at pasientene får god medisinsk behandling på sykehus forskjellige steder i landet. De som trenger langsiktig oppfølging vil få det, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.
– Den medisinske evakueringen fra Gaza har blitt gjennomført takket være et omfattende samarbeid mellom mange ulike etater. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har hovedansvaret for å koordinere dette svært komplekse oppdraget, i tett samarbeid med Nasjonalt koordineringssenter for medisinsk evakuering (NKS), politiet og Utlendingsdirektoratet (UDI). Denne innsatsen blir videreført slik at vi klarer å bidra til den internasjonale støtten til Gaza, sier justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen.
I tillegg til å ta imot 20 pasienter, har Norge også tatt imot et begrenset antall medfølgende. Totalt har 62 personer kommet til Norge. De fleste pasientene har vært barn, som har kommet sammen med sine pårørende. Disse utgjør en del av årets ramme for kvoteflyktninger til Norge, der regjeringen har vedtatt en øremerket andel på totalt 100 personer fra Gaza som kommer gjennom evakueringsordningen.
Pasienter og medfølgende vil bli gjenbosatt til utvalgte kommuner. Kommunene og helsesektor må kontinuerlig vurdere sin kapasitet for å tilrettelegge for et helhetlig og samordnet hjelpetilbud for medfølgende og pasienter.