Lukk

Flere feil og mangler i innkvartering på Svalbard

(AGDER PRESS): Arbeidstilsynet avdekket en rekke feil og mangler under tilsyn på Svalbard i forrige uke uken.

Flere hus i ulike farger på Svalbard

Foto: Jacek Urbanski

– Vi har dessverre avdekket en del mangler ved innkvartering av arbeidstakere. Vi fant til dels store mangler når det gjelder brannsikkerhet. Dette er alvorlig med tanke på de som bor der, men som også spesielt alvorlig på et sted som Svalbard, sier seksjonsleder Øystein Andersen i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet har gjennomført tilsyn i Longyearbyen og omegn, med fokus på seriøse og anstendige arbeidsvilkår, og da særlig forsvarlig innkvartering av arbeidstakere. Det er mange tilreisende arbeidstakere som jobber på Svalbard og som er avhengige av innkvartering.

Brannfare

Innkvartering som arbeidsgiver stiller til rådighet for arbeidstaker, skal være forsvarlig utført, innredet og vedlikeholdt og forsvarlig med hensyn til brann og elsikkerhet.

Les også:  2 av 3 irriterer seg over mobilbruk i selskaper

– Vi har sett grove mangler knyttet til brannvarslingsutstyr, slokkeutstyr og rømningsveier. Videre er det løsninger knyttet til installasjon og bruk av elektrisk anlegg, som åpenbart gir stor fare for overbelastning, varmgang og dermed brannfare. Longyearbyen El-tilsyn er varslet om dette, sier seksjonslederen.

Arbeidstilsynet avdekket under tilsynene tilfeller der det var nærmest total mangel på fungerende brannvarslingsutstyr, utdatert slokkeutstyr kombinert med manglende eller mangelfulle rømningsveier.

– Tidlig deteksjon av branntilløp og mulighet for slokking og rømning, er kritisk viktig under de klimatiske forhold vi har på Svalbard. Da vi var på stedet, var det -18 og frisk vind. En brann under slike forhold vil være svært alvorlig. Vi har måtte gi pålegg om utbedring på stedet med svært korte frister, som alternativ til å stanse innkvarteringen med umiddelbar virkning, sier Øystein Andersen.

Les også:  Nå er all julepost levert ut i Norge

Mange utenlandske arbeidstakere

Tilsynsaktiviteten har vært rettet mot virksomheter innen overnatting, servering, renhold og turisme. Dette er bransjer med mange ansatte og ofte stor andel utenlandske arbeidstakere. Erfaringsmessig er disse mer utsatt og sårbar for useriøse arbeidsforhold.

– Vi har også forhold knyttet til oppbevaring av våpen som ansatte har fått utlevert fra arbeidsgiver, til beskyttelse mot isbjørn for seg og gjester. Disse var ikke oppbevart forsvarlig og her må arbeidsgiver gjøre tiltak for å hindre skader eller ulykker.

Ved tilsyn på innkvarteringssteder har vi også hatt et tett og godt samarbeid med Longyearbyen brann og redning, sier Andersen.

Les også:  Flere nordmenn opplever allergiplager i julen

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top