Fagmiljøet ved master i barnevernsstudier, med universitetslektor i rettsvitenskap Pia Moum Hellevik i spissen, har tatt pedagogiske grep for å øke beståttandelen blant studenter på nasjonal deleksamen i rettsanvendelse.
Moum Hellevik forklarer at dedikerte studenter har skjønt viktigheten av hardt arbeid i dette emnet.
– Ryktene om nasjonal deleksamen går, og de fleste har skjønt at dette ikke er noe de kan ta lett på. Vi starter alltid med litt realitetsorientering i første forelesning. Det kreves mye innsats for å lykkes på denne eksamen, sier hun.
Prøveeksamen, seminarer og frivillige innleveringer
For å forberede studentene bedre, har UiS introdusert prøveeksamener.
– Vi booket et undervisningsrom, satte av fire timer, brukte en tidligere eksamensoppgave, og studentene hadde de tilgangene til lovdata som de får på ekte eksamen. Vurdering ble gjort ved bruk av matrise, slik som på ekte eksamen, og denne ble sendt til studentene i etterkant, forklarer Moum Hellevik.
En kombinasjon av forelesninger og seminarer har også vist seg å være effektivt.
– Vi bruker tidligere eksamensoppgaver som del av undervisningen. Studentene jobber med oppgaver i grupper før vi går gjennom dem i plenum, sier hun.
Studentene har også fått mulighet til to frivillige innleveringer og muntlig veiledning, ofte basert på resultatene fra prøveeksamen eller andre innleveringer.
– Dette gir et bedre bilde av hva studenten sliter med, sier Moum Hellevik.
Fordypningsemne og oppmøtekrav
En annen fordel ved UiS er et ti-poengs fordypningsemne i juss som kommer som en oppfølging til metodeemnet og går før nasjonal deleksamen.
– Dette gir studentene et solid grunnlag før de møter den nasjonale deleksamen, forklarer Moum Hellevik.
Til slutt har et 75 % oppmøtekrav vist seg å være nyttig.
– Innspill fra tidligere studenter viser at dette er en stor fordel for de som er i jobb og har behov for argumenter for å få undervisningsfri, sier hun.