Lukk

Fjellreven fortsatt ikke kritisk truet

(AGDER PRESS): Fjellreven er et av Norges mest utrydningstruede pattedyr, og har vært på randen til utryddelse på det norske fastlandet. En rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser at fjellreven har hatt et meget bra år i 2024.

En fjellrev som står på en stein med hvit snø

Foto: Knut-Sverre Horn / Miljødirektoratet / NTB Kommunikasjon

Over 300 valper har blitt født i det fri, og bestanden har vokst til 330 voksne individer. På Svalbard regnes bestanden av fjellrev som levedyktig.

– Flere års iherdig innsats for å bevare fjellreven har gitt så gode resultater at fjellreven ikke lengre er kritisk truet. Vi fortsetter arbeidet for at fjellrevbestanden kan bli levedyktig på sikt, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Den klart viktigste faktoren som har ført til fjellrevens dårlige status er tidligere tiders uregulerte jakt og fangst. I tillegg er arealendringer, og klimaendringer trusler for fjellreven.

Les også:  Nesten 200.000 besøkende på Sørlandsbadet

I 2015 var arten vurdert som kritisk truet av Artsdatabanken, mens den i 2021 ble vurdert som sterkt truet. Dette er synonymt med ett steg forbedring på rødlista. Den langsiktige målsetningen er at fjellreven skal være levedyktig, og at den innen 2034 skal ha forbedret status til sårbar, ytterligere ett steg forbedring på rødlista.

Siden 2004 har miljøforvaltningen brukt mer enn 10 millioner kroner per år til tiltak for å redde fjellreven  fra utryddelse og bygge opp en levedyktig bestand.  Vi samarbeider også tett med Sverige og Finland for å få full effekt av tiltakene. 

Les også:  Advarer mot banksvindel

I fjellrevprogrammet har de viktigste tiltakene vært avl og utsetting av fjellrevvalper, støttefôring, begrense spredning av rødrev inn i høyfjellet og informasjon om skånsom ferdsel.  Det er blant annet satt ut 131 foringsautomater ved hi-lokaliteter fra Hardangervidda i sør til Varangerhalvøya i nord.

Det er Norsk institutt for naturforskning, NINA, som har ansvaret for avl av fjellrev og driver avlsstasjonen i Oppdal. Det er valper som blir født her som settes ut på egnede steder i våre fjellområder. Miljødirektoratets feltapparat, Statens Naturoppsyn (SNO) har også hatt en sentral rolle i arbeidet med å bevare fjellreven, og bidra til utsetting, støtteforing og registreringer i felt.

Les også:  Kvinne spilte blokkfløyte på Vigeland

Rapporten fra NINA viser at bestanden nå teller 330 voksne rever. Bestandsmodellen viser en jevn vekst gjennom de siste 17 år. Antall fjellrever er siden 2008 blitt firedoblet. I 2008 ble det anslått at det kun fantes 73 voksne individer.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top