Lukk

Tidlig fødte spedbarn i Gaza kjempet for livet

(AGDER PRESS): Fortidligfødte spedbarn kjemper for livet i Nord-Gaza samtidig som helsepersonell mangler kritisk medisinsk utstyr som ultralyd og kuvøser og morsmelkerstatning for å holde dem i live.

En mann fra Leger uten Grenser som hjelper et lite barn

Foto: Joanne Perry / Leger Uten Grenser

– Først delte to spedbarn en kuvøse, noe som er helt uakseptabelt og sjokkerende å se. Deretter økte det til tre, og forrige uke var det fem spedbarn som delte en kuvøse. Alle angrepene mot sykehus har ført til at det i dag kun er 36 kuvøser i hele Nord-Gaza. Før krigen startet i oktober 2023 var det 126, sier medisinsk ansvarlig Joanne Perry fra Al Helou-sykehuset, ifølge Leger Uten Grenser.

Når flere babyer deler samme kuvøse, øker risikoen for infeksjon betydelig. Immunforsvaret til nyfødte, spesielt premature, er ennå ikke fullt utviklet. 

– En av grunnene til at vi ser så mange premature babyer, er at gravide har fått betydelig dårligere helse. Dette er den tredje turen til Gaza det siste året, og det som er annerledes nå, er at gravide kvinner er alvorlig undervektige og svært anemiske. Det kan føre til komplikasjoner i svangerskapet, blant annet for tidlig fødsel, forteller Perry.

Les også:  Ozzy Osbourne er død

I tillegg lever gravide kvinner under forferdelige forhold, i overfylte tilfluktsrom eller telt uten tilgang til rent vann. Mange kommer seg ikke til svangerskapskontroll på grunn av mangelen på helsetilbud og gjentatte tvangsforflytninger. Dette betyr at risikofylte svangerskap ofte ikke oppdages før det oppstår komplikasjoner – noen ganger for sent.

– Vi ser for tidlige fødsler og spedbarn som blir født med helseproblemer som kunne vært forhindret med selv den mest grunnleggende overvåking, som diagnostisering av lungebetennelse eller hjertefeil, som deretter kan behandles med medisiner. Men vi har ikke dette utstyret på intensivavdelingen for nyfødte. Det finnes ingen ultralyd, ingen røntgen og ofte ikke mulighet til å ta de blodprøvene vi trenger, sier Perry.

Les også:  En av fire barn og gravide i Gaza er underernærte

Helsepersonellet ved Al Helou-sykehuset står overfor endeløse utfordringer hver dag. Drivstoff står øverst på listen, siden alle sykehusene i Gaza drives av dieselgeneratorer. Drivstoffmangel fører til strømbrudd, som igjen tar livet av nyfødte som er avhengige av oksygen.

– Dessverre mistet vi 14. juli et barn som kunne ha overlevd fordi strømmen gikk og oksygentilførselen ble kuttet, sier Perry og legger til at mangelen på forsyninger er et annet stort problem.

– De er så begrensede at vi må forlenge tiden mellom bleieskift, noe fører til utslett. Vi er alltid i ferd med å gå tom for morsmelkerstatning. Vi oppmuntrer til amming, og vi er stolte av å være et ammevennlig sykehus, men i denne situasjonen kan mange mødre ikke bli igjen for å amme babyene sine hver tredje time. De må ofte ta seg av resten av familien, eller har ikke nok penger til transport og må gå fram og tilbake i timevis.

Les også:  Kypros sliter med å få kontroll på skogbranner

– Det er hjerteskjærende. Å få barn skal være en tid fylt av glede og håp, men nå er dette overskygget av stress og frykt for mange familier i Gaza. Til tross for alle problemene og stadig mindre ressurser, jobber vi for å gi disse nyfødte babyene best mulig hjelp.

Følg Agder Press på Facebook

Tar en stund før oversettelsen vil fungere normalt
Agder Press er på Blue Sky
scroll to top