Selv om ferskvann som elver, innsjøer våtmarker og liknende bare dekker en prosent av jordas overflate er de nøkkelhabitater for dyrelivet. Disse økosystemene huser ti prosent av alle kjente arter, og forsyner oss med viktige økosystemtjenester.
Siden 1975 har 35% av verdens våtmarker gått tapt, og nedgangen fortsetter. Det får dramatiske konsekvenser for naturmangfoldet.
I en ny studie har forskere sammenstilt globale vurderinger og rødlistedata fra IUCN for ferskvannsfisk, øyenstikkere og krepsdyr. Resultatene viser at nær en fjerdedel av dyrelivet i ferskvann er utrydningstruet. De største truslene er forurensing, demninger, landbruk og fremmede arter.
Eva B. Thorstad, forsker i NINA, er en av ekspertene som står bak studien. Hun er også en av lederne i IUCNs ekspertgruppe for laksefisk, som er en av gruppene som vurderer risikoen for utryddelse av arter på verdensbasis.
– Studien synliggjør en alvorlig utfordring, men det er ikke for sent å ta grep, påpeker Thorstad. Dette gir et kunnskapsgrunnlag for å utvikle strategier, politiske beslutninger og prioriteringer både nasjonalt og lokalt, for å stanse tapet av naturmangfold.
Dette er den største risikovurderingen av ferskvannsfauna til dags dato, og det ligger et enormt arbeid bak sammenstillingen. Hver enkelt art er nøye vurdert av eksperter fra flere land, og det samlede datagrunnlaget ligger til grunn for rødlistevurderingen. Mer enn 1000 forskere har bidratt med data, og det har tatt 20 år å lage oversikten.