Lukk

– Det er gledelig at redningsskøyta skal bygges i Mandal

(AGDER PRESS): GOT Marine AS på Gismerøya i Mandal skal bygge Norges største redningsskøyte. I dag ble kontrakten signert. Ordfører Alf Erik Andersen (Frp) er glad for at redningsskøyta velger Mandal.

Illustrasjon/Redningsselskapet

Det nye fartøyet vil ha stor rekkevidde i de værharde havområdene i nord. Skøyta vil ha hele Nord-Norge som operasjonsområde, og vil bli stasjonert etter behov.     

– Det er en glede å ha signert avtale om bygging av tidenes største redningsskøyte med GOT Marine AS i Mandal. Som Norges viktigste maritime redningsorganisasjon er det en spesiell glede å signere med et norsk verft, for dermed å bidra til nasjonal verdiskaping for den maritime næringen i landet vårt, sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson, i en pressemelding.

Ovenfor Agder Press sier Herlofson at byggingen av båten vil skje umiddelbart og vil være ferdigstilt i førstekvartal 2026. Den nye redningsskøyta vil ha en prislapp på nærmere 150 millioner kroner.

Hun legger til at den nye redningsskøyta blir unik i norsk redningshistorie.  

Les også:  Facebook og Instagram har problemer
SIGNERT: Grete Herlofson, generalsekretær i RS og Øystein Sunde Pedersen, administrerende direktør i GOT Marine, signerte i dag kontakt for bygging av Norges største redningsskøyte. Foto: Redningsskøyta

– Det er flere momenter som er tatt med i den endelige avgjørelsen, men at det er først og fremst mannskapet som har satt en ny redningsskøyta på ønskelisten, sier Herlofson til Agder Press.

– Beslutningen bygges på erfaringer fra mannskaper og de klimatiske utfordringene vi opplever. Fartøyet skal være rustet for å bistå i store ulykker og masse-evakueringer under svært krevende forhold.

Ordfører Alf Erik Andersen (Frp) sier han har vært nysgjerrig til prosessen. I dag mottok han den gledelige nyheten om at lokalbedriften nå har signert kontrakt med redningsskøyta.

– Jeg er svært glad for at den nye redningsskøyta skal bygges i Mandal. Mandal har en lang historie for skipsbygging og at dette nå videreføres gjennom kompetansen hos GOT er svært viktig for Lindesnes kommune og den tradisjonen byen er kjent for, sier Andersen til Agder Press, og legger til:

Les også:  Flere opplever menneskerettighetsbrudd

– At GOT får dette oppdraget viser at de er ekstremt forovervendt og har den rette kompetansen. 

Ordfører Alf Erik Andersen (Frp) beskriver nyheten som en viktig milepæl for Lindesnes kommune. Arkivfoto: Daniel DeNiazi

De fleste kjenner ordføreren som en aktiv skipper for redningsskøyta i Lindesnes. Han mener at det er en viktig milepæl for Lindesnes som en industrikommune:

– Som aktiv skipper i det frivillige sjøredningskorpset til redningsselskapet siden 2006, skal jeg ikke legge skjul på at jeg har vært i overkant nysgjerrig på denne prosessen. At redningsselskapet nå velger Mandal betyr at kommunen og Mandal settes ytterligere på kartet  og viser at være mangfoldige skipsindustri og kompetanse får en anerkjennelse. 

Les også:  - Svær bekymringsfullt at vi finner mikroplast i lufta

GOT Marine og Naval Dynamics har siden påsken 2022 jobbet sammen med RS om design og funksjonelle krav for å komme frem til det endelige resultatet.  

Den nye redningsskøyta har en grunndonasjon på 110 millioner kroner fra GarMar Holding AS. Redningsselskapet jobber fortsatt med å sikre toppfinansiering av skøyta, og har i den forbindelse mottatt 16 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen.

SpareBank 1 Nord-Norge, Norges Råfisklag og Helene Sundt AS har også bidratt finansielt. Til tross for store donasjoner er det fremdeles behov for mer støtte for å sikre fullfinansiering av fartøyet.

Skipet skal være stasjonert i Nord-Norge i april 2026.

Følg Agder Press på Facebook

scroll to top